121

VVD, CDA en ChristenUnie boos op Kaag om hulpactie Palestijnen

VVD, CDA en ChristenUnie zijn ontstemd over een actie van D66-minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. Dat meldt de NOS.

Kaag maakte vorige week versneld 13 miljoen euro over aan de VN-hulporganisatie voor de Palestijnse gebieden UNRWA, nadat president Trump de Amerikaanse hulp halveerde. Na kritische Kamervragen leken zij in eerste instantie genoegen te nemen met de uitleg van minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Het geld was reeds met goedkeuring van de Kamer toegezegd aan UNRWA.

Maar volgens de NOS nemen de coalitiepartijen het de minister kwalijk dat ze haar besluit niet heeft aangekondigd tijdens een besloten coalitieoverleg, voorafgaand aan de actie van Kaag, die voorheen werkzaam was voor UNRWA. Bronnen binnen de coalitie zouden het er niet over eens zijn of Kaag uit onervarenheid heeft gehandeld, of dat zij de informatie bewust heeft achtergehouden. De drie coalitiepartijen zijn nu van plan om hun onvrede over de D66-minister te laten blijken in komende Kamerdebatten over noodhulp en over het functioneren van VN-instellingen. Ook zou een overleg met minister Zijlstra over het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen worden aangegrepen om hun punt te maken.

De kwestie toont de gevoeligheid binnen de coalitie aangaande de verhouding tussen Israël en de Palestijnen. Met name de ChristenUnie, maar ook VVD en CDA zijn loyaal aan Israël, terwijl D66 ook duidelijk oog heeft voor het lot van de Palestijnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (121)