28

VVD draait, Groningse gaskraan strakker

Bijdraaien VVD zorgt voor Kamermeerderheid die Groningse gaswinning wil inperken ... Verzet tegen gaswinning groeit, acties steeds grimmiger

De VVD heeft zich onverwachts aangesloten bij oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SP en GroenLinks, die vinden dat de gaswinning in Groningen drastisch moet worden ingeperkt vanwege het toegenomen gevaar op een grote aardbeving in het gebied. Volgens de VVD was het verminderen van de boringen altijd al de bedoeling, omdat de aardgasvoorraad in Slochteren opraakt. Dat heeft VVD-Kamerlid René Leegte gezegd in De Telegraaf van woensdag.

Gehoopt wordt dat met het inperken van de gaswinning het aantal aardschokken en de zwaarte ervan in het gebied wordt beperkt. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) neemt waarschijnlijk vrijdag een besluit over de gaswinning in Groningen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde vorig jaar al de gaswinning te verminderen, maar de Nederlandse Aardolie Maatschappij trok zich daar toen niets van aan. Gaswinning in Groningen levert de staatskas jaarlijks miljarden euro’s op. In een nieuw – en nog geheim – rapport zou de toezichthouder nu opnieuw adviseren de gaswinning sterk terug te schroeven. Door toegenomen gaswinning zou de kans op een grote aardbeving groter dan normaal zijn geworden.

Sinds begin dit jaar wordt vrijwel elke dag actie gevoerd tegen de Groningse gaswinning en de acties worden steeds grimmiger. 

Geef een reactie

Laatste reacties (28)