Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD en D66 willen lijstverbinding afschaffen

  •  
06-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
JoostTaverne_300.jpg
VVD-Kamerlid Taverne vindt het een 'slinkse wijze' van stemmen verzamelen
De VVD en D66 willen af van de lijstverbindingen waarmee partijen de kans op een restzetel vergroten, maar VVD-Kamerlid Joost Taverne vindt het niet eerlijk. Zo kan een stem bij een andere partij uitkomen dan waarop daadwerkelijk gestemd is.
Taverne vindt dat partijen zo ‘op slinkse wijze’ stemmen kunnen verzamelen. Bij de laatste Kamerverkiezingen hadden PvdA, SP en GroenLinks een lijstverbinding. Net als de ChristenUnie en de SGP.
Hoewel D66 en VVD de lijstverbinding willen afschaffen, maakten zij in het verleden ook gebruik van de regeling. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 besloten beide partijen in de gemeente Maastricht en De Bilt zo’n verbinding aan te gaan.
In het debat over stemmen pleitte de VVD ook voor de regeling dat Nederlanders die in het buitenland verblijven voortaan via internet mogen stemmen.
cc-foto: Pietplaat
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.