64

VVD’er Hooijmaijers vervolgd voor omkoping

Recherche onderzocht ongeoorloofde banden tussen bedrijf van de oud-gedeputeerde en vastgoeddeals van de provincie Noord-Holland 

Ton Hooijmaijers, VVD’er en voormalig gedeputeerde in de provincie Noord-Holland wordt strafrechtelijk vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dit donderdagavond aan verslaggevers van de krant.

Donderdagmiddag heeft de secretaris van de provincie Noord-Holland op een besloten bijeenkomst het personeel over de vervolging van de ex-bestuurder ingelicht, zo schrijft de Volkskrant: 

Het vooronderzoek in deze zaak, verricht door de Rijksrecherche, heeft bijna tweeënhalf jaar geduurd.

In het onderzoek zijn in april 2010 invallen gedaan in de woningen van Hooijmaijers en die van zijn moeder, waar een adviesbureau stond ingeschreven waarvan zijn vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Voor 1,8 miljoen euro werd beslag gelegd op zijn bezittingen. Ook werd er binnengevallen bij zes bedrijven, waaronder de vastgoedondernemingen Fortress en Adriaan van Erk.

De nu 51-jarige liberaal was als gedeputeerde van ruimtelijke ordening en van financiën betrokken bij veel van de bouwplannen van de provincie Noord-Holland. Hij had geregeld contact met bouwondernemers en projectontwikkelaars. Van Hooijmaijers was bekend dat hij een aantal nevenfuncties had als commissaris of adviseur, maar de inkomsten hieruit droeg hij af aan de provincie.

Hooijmaijers was vier jaar gedeputeerde. In 2009 moest hij aftreden naar aanleiding van het schandaal rond de IJslandse bank Landsbanki, waarmee de provincie tientallen miljoenen euro’s verloor. Ook bleek nadien dat hij met de provinciale creditcard duizenden euro’s had uitgegeven die hij niet kon verantwoorden.

Hooijmaijers moet op 18 oktober voor de rechtbank verschijnen in Haarlem. Zijn vrouw wordt ook vervolgd evenals een Amsterdamse makelaar.

RTV Noord-Holland heeft Ton Hooijmaijers vrijdagochtend gevraagd om een reactie. Hij laat weten dat hij de vervolging door het OM niet begrijpt. “Ik ben en blijf onschuldig. Ik vind het onvoorstelbaar dat dit gebeurt”, zegt Hooijmaijers. “Als ik het wel had gedaan, dan was ik hier echt niet meer geweest”.

RTV Noord-Holland: Ton Hooijmaijers voor de rechter

Volkskrant: Ton Hooijmaijers (VVD) vervolgd voor omkoping

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)