48

VVD’er Jos van Rey bracht CDA’er ten val

Van Rey lekte gegevens naar De Limburger om CDA-bestuurder Herman Vrehen te raken

De vorige jaar opgestapte VVD-politicus Jos van Rey heeft in 2009 met aannemer VolkerWessels gezorgd voor het aftreden van de Limburgse bestuurder Herman Vrehen van het CDA.

Van Rey lekte via aannemer VolkerWessels naar Dablad De Limburger dat Herman Vrehen via die aannemer van een moeilijk verkoopbare woning was afgeholpen. Het nieuws werd ontdekt door NRC Handelsblad.

De VVD’er lekte het verhaal naar De Limburger toen hij een conflict had met Vrehen. Vrehen weigerde als gedeputeerde van economische zaken geld te steken in de aanleg van een glasvezelnet door Reggfiber. Een van de eigenaars van Reggfiber is ook eigenaar van aannemersbedrijf VolkerWessels. Van Rey lobbyde voor de aanleg van het glasvezelnet.

Het nieuws dat Vrehen de slecht verkoopbare woning had door laten verkopen door de aannemer leidde uiteindelijk tot zijn aftreden. De opvolger van Vrehen, ex-Kamerlid Jos Hessels, keurde de plannen voor het glasvezelnet wel goed.

Jos van Rey trad eind 2012 af wegens verdenking van corruptie. Hij wordt vervolgd voor schending van zijn beroepsgeheim en belangenverstrengeling. Zo bleek hij onder andere persoonlijk financieel belang te hebben bij een project dat hij als wethouder steunde. Hij had aandelen in het bedrijf Movie Max dat een entertainmentcentrum in Roermond wilde bouwen.

De VVD’er zei laatst in NRC het slachtoffer te zijn van een “politieke afrekening”. VolkerWessels wil niet zeggen waarom informatie over de woningtransactie verstrekt is aan Van Rey en De Limburger beroept zich op zijn journalistieke bronbescherming. Lees het hele verhaal in NRC Handelsblad.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)