60

VVD’er Leegte weg wegens gesjoemel

Update: Bedrijf mocht presentatie geven op partijcongres ... Kamerlid werd betaald door belangenorganisatie ... Verzweeg functie en inkomsten

René Leegte verlaat per direct de Tweede Kamer. De VVD’er die al vaker in opspraak raakte geeft zijn zetel op omdat is gebleken dat hij een betaalde nevenfunctie vervult bij een organisatie die actief is op de beleidsterreinen die onder zijn hoede vallen. Leegte had die nevenfunctie niet gemeld en ook de inkomsten verzwegen. Hij gebruikte voor zijn nevenactiviteiten ook het email-adres van de Kamer.

In een verklaring op de website van de VVD zegt Leegte:

Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Met enthousiasme heb ik van eind 2013 tot eind 2014 een betaalde nevenfunctie vervuld voor een organisatie die actief is op gebieden die aan mijn portefeuille raken. Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer. Terugkijkend op deze situatie kan ik niet anders dan concluderen dat dit soort slordigheden niet zijn uit te leggen en in strijd zijn met de binnen mijn partij geldende integriteitsregels. Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer”.

Om welke functie of organisatie het gaat is niet bekend gemaakt. RTV Noord sprak parlementair journalist Max van Weezel:

Saillant detail: Leegte heeft tussen 2004 en 2010 gewerkt als adviseur voor onder meer de Vereniging Vloeibaar Gas (VVG) en Argos Oil. De VVG komt op voor de belangen van bedrijven die bezig zijn met gas. Van Weezel: ‘Voordat hij in de politiek ging lobbyde Leegte voor de olie-industrie in Den Haag. Het is een man die met al zijn vezels verbonden is met het bedrijfsleven.’

Leegte raakte in het verleden vaker in opspraak. De laatste keer was vanwege een telefoongesprek in de trein waarin hij voor zijn mede-passagiers hoorbaar uiteenzetten welke tactieken hij toepaste om de aardgaswinning in Groningen onaangetast te laten. Dat gesprek werd live getwitterd.

De VVD kent de laatste maanden een hausse aan affaires met belangenverstrengelingen en gesjoemel. Hij is het derde VVD-Kamerlid dat in een maand tijd uit de fractie verdwijnt.

Update 11:45

RTL-verslaggever Roel Schreinemachers twittert:

Volgens Leegte gaat het om een bijbaan bij Planlab Foundation waar ie één à twee dagen per maand advies gaf voor 150 euro per dag.

In september verspreidde een andere VVD’er, de Bossche wethouder Hoskam, nog een bericht over Leegte en PlantLab. Het bedrijf blijkt een warme band te onderhouden met de partij en mocht in mei vorig jaar een presentatie geven op het VVD-congres. De nevenfunctie is in strijd met het beleidsterrein van Economische Zaken dat Leegte in zijn portefeuille had.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (60)