591

VVD’er Van Miltenburg: Joop moet sluiten

UPDATE: Beluister debat tussen Francisco van Jole (Joop.nl) en Frank Volmer (NDP / Telegraaf)  ... CDA wil dat internetsites van omroepen actief blijven

De VVD wil dat de publieke omroep zich beperkt tot media van vorige eeuw. Nieuwssites van de Publieke Omroep moeten verdwijnen. Omroepen moeten zich beperken tot oude media als radio en televisie. Dat staat volgens VVD vice-fractievoorzitter Anouchka van Miltenburg is het regeerakkoord.


In het Nederlands Dagblad vertelt Van Miltenburg dat de internetactiviteiten van de omroepen wat de coalitie betreft zullen stoppen. Met name de nieuwssites omdat die volgens haar oneerlijk concurreren met die van kranten. Ze noemt opiniesite Joop.nl expliciet als voorbeeld van wat ze een ‘vervuilend’ effect.

Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie. Bovendien is er op internet geen sprake van schaarste. De activiteiten van de publieke omroepen zijn niet nodig.

Overigens wordt Joop niet gefinancierd met geld van de Publieke Omroep maar is het een particulier initiatief van de VARA dat wordt bekostigd uit ledengeld. De enige reclameuiting op de site is van de Ster, inkomsten daarvan vloeien naar alle omroepen.

Van Miltenburg verwacht dat de omroepen al zelf beginnen met het stopzetten van de sites. “Als de omroepen verstandig zijn, zullen ze daar hun conclusies uit trekken.” Voor de Publieke Omroep komt deze regeling echter uit de lucht vallen.

Dit is nieuw voor ons. Internet is toch ook audiovisueel? Bovendien werken mensen multimediaal en niet exclusief voor internet”, vertelt een woordvoerder van de Publieke Omroep in de krant. “De tijd van experimenten is voorbij, maar we willen wel zelf bepalen waarop we bezuinigen.

Update 2 november 12:00
Het CDA is het niet eens met de VVD om nieuwssites aan banden te leggen. Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat omroepen juist wel actief moeten zijn op internet.Dat meldt de Volkskrant. 

We vinden dat internet niet los is te zien van de publieke omroep. Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken.

Update 15:00

De PVV is het met VVD eens dat internetsites ‘een uiterst beperkte rol’ moeten krijgen binnen de taken van de Publieke Omroep. PVV’er Martin Bosma zegt in de Volkskrant dat alleen internetsites als uitzendinggemist zijn geoorloofd.
Nu.nl: Nieuwssites Publieke Omroep op de Schop:
Nederlands Dagblad: Publieke omroep moet internet afstoten (pdf)
Volkskrant: CDA steunt VVD niet in internetplannen publieke omroep

Ook PVV wil beperkte rol omroep op internet

Geef een reactie

Laatste reacties (591)