110

VVD’ers blijven vluchten

Maurice de Hond peilt de stemming ... Telegraaf beïnvloedt kiezers

De VVD’ers lopen nu net zo hard weg als de SP’ers dat deden vóór de verkiezingen. De overeenkomst? Twee weken voor de verkiezingen opende De Telegraaf de aanval op Roemer, nu pakt de ochtendkrant de VVD. Maurice de Hond ziet het effect in zijn onderzoeksgegevens.

Door Maurice de Hond

Na de recorddaling van de VVD vorige week van 11 zetels, is deze partij vier zetels verder gezakt naar 23. De laatste keer dat de VVD zo laag scoorde was in juli 2010, toen de vorige formatie aan de gang was en er werd onderhandeld over Paars Plus. Ook de PvdA zakt verder weg van 30 naar 27 zetels. De PVV stijgt 3 zetels en komt nu op 23, en is daarmee even groot als de VVD. (Bij de verkiezingen was dit verschil nog 26 zetels). Ook D66, CDA en 50PLUS stijgen deze week verder. Voor het CDA is dit de beste score sinds april 2011. 50PLUS staat nu op 6 zetels en is daarmee de 7e partij van Nederland.

Van de kiezers die op 12 september voor de VVD kozen geeft nu minder dan de helft aan weer op de partij te stemmen. 15% geeft nu aan PVV te stemmen (dat zijn meer dan 6 zetels). Bij de PvdA geeft nog maar 60% aan weer PvdA te willen stemmen. Bijna 15% geeft aan over te stappen naar de SP. Bij D66, PVV, CDA en 50PLUS geeft tussen de 85 en 95% aan weer dezelfde partij te zullen stemmen.

De grafiek van de ontwikkeling van politieke voorkeur in 2012 geeft een goed beeld van de heftige bewegingen onder het electoraat.Interessant is daarbij dat het patroon van de SP met een abrupte en forse daling in de twee weken vóór de verkiezingen een vergelijkbaar beeld geeft als de daling van de VVD in de afgelopen twee weken.

Via het beschikbare onderzoeksmateriaal is ook inzicht te geven in welk verschil het uitmaakt of een VVD-kiezer van 12 september al dan niet De Telegraaf leest. Van de VVD-kiezers die De Telegraaf lezen geeft nu nog maar 40% aan dat ze nu ook weer VVD zouden stemmen. VVD-kiezers die niet De Telegraaf lezen geven voor 55% aan nu weer VVD te stemmen. Het verschil is dus 15%.

De volgende tabellen laten naast een totaalkolom nog 5 andere kolommen zien: “kiezers die ooit VVD hebben gestemd”, “kiezers die op dit moment aangeven VVD te stemmen, “kiezers die op 12 september VVD stemden” en “kiezers die op 12 september VVD stemden, maar nu niet meer”. Ter referentie staan er ook nog de PvdA-kiezers van 12 september 2012 achter.

Deze tabel laat goed zien hoe groot de problemen van de VVD electoraal zijn. Van degenen die 2 maanden geleden VVD stemden geeft nu 25% aan te denken nooit meer VVD te stemmen. En als we de groep bekijken die wel VVD heeft gestemd, maar nu aangeven het niet te doen geeft 55% aan te denken nooit meer VVD te stemmen. En denkt 66% dat het vertrouwen in Mark Rutte door dit regeerakkoord onherstelbaar beschadigd is. Het lijkt er niet op dat het terugtrekken van het voorstel tot inkomensafhankelijke premier zorgverzekering in ruil voor het niet verlagen van de belasting voor de VVD electoraal veel zoden aan de dijk zet.

Geef een reactie

Laatste reacties (110)