153

Voormalig VVD-Kamerlid klapt uit de school en verwoest beeld gezellige volkspartij

Ybeltje Berckmoes, afkomstig uit het bedrijfsleven, zat zes jaar voor de VVD in de Tweede Kamer en doet letterlijk een boekje open over hoe het er in die partij en fractie aan toe gaat. In de beeldvorming is de partij een gezellige club van hardwerkende Nederlanders, zonder interne strubbelingen. Dat blijkt niet helemaal, of liever gezegd helemaal niet, te kloppen. De titel ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn’ is een heus citaat van de communicatie-afdeling die VVD-Kamerleden nauwgezet instrueert. Kamerleden hebben nauwelijks iets te vertellen over de standpunten die ze moeten innemen. In de afgrond springen mogen de volksvertegenwoordigers zelf doen.

Ze tekent de fractie af als een slangenkuil met een paar stekte stukken en een hoop machteloze pionnen. De fractieleden zijn in de praktijk niet meer dan stemvee. ‘Klara 39’ noemt ze zichzelf spottend. Terwijl ze wacht tot ze moet opdraven om te stemmen kijkt ze maar veel Netflix, net zoals veel van haar collega’s, anderen vielen in slaap of werden dronken. “Wat ik heb beleefd is zo raar dat je al snel denkt dat het niet waar kan zijn.”

Alles draait bij de conservatief-liberale partij om beeldvorming. Dat gaat volgens een interne notitie die ze onthult boven inhoud. Aan de hand van de reactie van Halbe Zijlstra op het boek legt ze aan Jeroen Pauw uit hoe dat werkt. Ze vertelt ook dat de partij op een gegeven moment opperde haar te lozen door haar ergens als burgemeester te benoemen.

Het oud-Kamerlid is inmiddels al benaderd door Thierry Baudet maar weet nog niet of ze daar op in zal gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (153)