20

VVD-Kamerlid ontving duizenden euro’s van omstreden projectontwikkelaar

Update: Mark Verheijen ontkent dat hij in de periode dat hij wethouder was in Venlo duizenden euro's van projectontwikkelaar Van Pol ontving

VVD-Kamerlid Verheijen zou ten tijde van de betalingen in zijn rol als wethouder met Van Pol hebben onderhandeld over de overdracht van een gebied in de binnenstad van Venlo. Dat meldt weekblad Elsevier. Tegen projectontwikkelaar Van Pol loopt momenteel een justitieel onderzoek omdat hij de beruchte ex-wethouder en ex-senator Jos van Rey uit Roermond zou hebben omgekocht. Van Rey zou de projectontwikkelaar als VVD-wethouder van Roermond hebben bevoordeeld bij bouwprojecten.

Update onderaan

De Limburgse tv-zender L1 berichtte vorig jaar al dat Venlo het terrein voor 135.000 euro onder de taxatiewaarde aan Van Pol had verkocht. Weekblad Elsevier claimt nu bewijzen te hebben van drie betalingen die Van Pol in 2011 aan verkiezingscampagnes van Verheijen zou hebben gedaan. In totaal zou het om een bedrag van 6.750 euro gaan.

In 2011 was het al verplicht voor politieke partijen om giften van meer dan 4.537,80 euro van bedrijven in het jaarverslag te openbaren. Dat heeft de VVD in dit geval niet gedaan. In een andere zaak zou Verheijen ook geld van Van Pol hebben ontvangen, zo schreef NRC Handelsblad vorig jaar. In dat geval boekte Van Pol geld over naar het bedrijf Liba, dat op naam staat van twee kinderen van Jos van Rey. Liba financierde de verkiezingscampagnes van Limburgse VVD’ers, waaronder VVD-Kamerleden Karin Straus en Mark Verheijen.

Voor Verheijen zou het bedrijf tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen in 2011 de kosten van een advertentie in Dagblad De Limburger betaald hebben. Volgens Elsevier stuurde Verheijen in augustus 2009 een zogenaamde ‘bedelbrief’ aan Van Pol in zijn rol als wethouder van Economische Zaken. Hij schrijft onder meer aan ‘Beste Piet’: ‘Venlo ruikt weer naar beton’ en nodigt Van Pol uit ‘te investeren in een beter Venlo’ door een bijdrage in de campagnekas te storten.

Paul van der Steen, correspondent in Limburg voor NRC Handelsblad zegt over de brief:

Venlo was in die jaren een stad waar in Limburg naar gekeken werd vanwege vertoonde ambitie en elan. De financiering van campagnes via Liba was bekend. Deze onthulling linkt Verheijen veel directer aan de omstreden Van Pol. De manier waarop de Venlonaar om steun vraagt (stad ruikt weer naar beton) is op zijn minst onhandig, maar is wellicht ook uit te leggen als strijdig met de eed die wethouders afleggen.

Update 15.00 uur:
Verheijen weerspreekt dat hij als wethouder in Venlo geld heeft aangenomen van de omstreden projectontwikkelaar Van Pol. Het artikel in Elsevier is feitelijk onjuist, zegt hij. Zijn naam zou weliswaar onder zogenoemde bedelbrieven hebben gestaan, maar daarbij ging het volgens hem om standaardbrieven:

“met dezelfde algemene inhoud en louter een gepersonaliseerde aanhef, ondertekend door mij als lijsttrekker en de afdelingsvoorzitter. Dit is een gebruikelijke procedure binnen de gehele VVD.”

Het VVD-Kamerlid wijst er bovendien op dat:

de afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van B&W, waar ik destijds al bijna een jaar geen lid meer van was.”

Cc-foto: Website VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (20)