55

VVD-Kamerlid Straus liet campagne betalen door verdachte zakenman

Piet van Pol, daar is hij weer, financierde campagne Karin Straus ... Door justitie betrokken bij onderzoek naar corruptie VVD-senator Van Rey

Het Limburgse Tweede Kamerlid Karin Straus (VVD) heeft haar verkiezingscampagne in september mede laten financieren door Piet van Pol. Deze Roermondse projectontwikkelaar wordt van omkoping verdacht. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. Toen zij zijn steun aannam, was Van Pol al een jaar in opspraak vanwege zijn belangenverstrengeling met VVD-senator en wethouder Jos van Rey uit Roermond.

De bijna 15.000 euro kostende campagne van Straus werd financieel ondersteund te zijn door Liba, een adviesbureau dat op naam staat van een van de kinderen Van Rey en waarin Van Pol ook geld heeft gestoken. Daarnaast accepteerde Straus dat Van Pol nog eens bijna 1.000 euro voor haar campagne doneerde, aldus NRC. 

Onderzoek van NRC Handelsblad wijst ook uit dat Straus een eigen bedrijf nooit gemeld heeft bij het openbare register van nevenfuncties van de Tweede Kamer. Het bedrijf ‘Karin Straus, VVD-politica’ had als doelstelling het geven van bedrijfsadviezen en “volksvertegenwoordiger in Nederland” [sic]. Straus verrichtte, nadat ze in 2010 Kamerlid was geworden, via haar bedrijf werk bij het Limburgse chemieconcern DSM. Ook dat meldde ze niet.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt de handelwijze van Straus na “een indringend gesprek” “onhandig”.

Justitie doet op dit moment onderzoek naar de verstrengeling tussen Van Pol en VVD-senator Van Rey. De senator zou Van Pol hebben voorgetrokken bij bouwprojecten.

Van Pol was ook betrokken bij verkiezingscampagnes van Jos van Rey en staatssecretaris Frans Weekers (financiën, VVD). Voor Weekers had hij een enorm billboard aan de A73 medegefinancierd. 

NRC: VVD-Kamerlid gefinancierd door verdachte ondernemer

Geef een reactie

Laatste reacties (55)