Laatste update 15:01
52

VVD laat kritische journalisten niet meer binnen

Afgelopen week raakte VVD’er Henry Keizer in opspraak. De onderzoeksjournalisten van Follow The Money onthulden dat de wijze waarop de landelijke voorzitter van de VVD aan zijn miljoenenbedrijf was gekomen op zijn zachtst gezegd dubieus is. Tijdens een persconferentie beloofde de partij opheldering. De journalisten van Follow The Money werden echter niet uitgenodigd, en vervolgens aan de deur geweigerd. Kennelijk is de liberale partij geen fan van de persvrijheid.

Follow The Money (FTM) publiceerde hoe Keizer aan zijn bedrijf ‘De Facultatieve’ is gekomen. Keizer was ten tijde van de verkoop ook bestuursvoorzitter van het bedrijf. Hij adviseerde zijn bestuur dan ook vooral om het bedrijf te verkopen. Aan hemzelf.

Het bedrijf was, op basis van zijn jaarverslag, zo’n 31,5 miljoen euro waard. Keizer en zijn partners hebben er echter maar 12,5 miljoen voor betaald. Vooral gefinancierd door De Facultatieve zelf, 12 miljoen werd namelijk door het bedrijf als dividend uitgekeerd. De overige 470.000 euro werd door een lening aan de beheermaatschappij gefinancierd, waardoor Keizer en zijn partners uiteindelijk maar 30.000 euro betaalden voor het miljoenenbedrijf. Saillant detail: in de raad van commissarissen zaten oud-senator en –minister van de VVD Loek hermans en VVD-senator Anne-Wil Duthler om een toeziend oog te houden.

Vandaag, bij de persconferentie wilde de Keizer de beschuldigingen van zelfverrijking weerleggen. ‘Er is absoluut niets van waar’ reageerde Keizer. Volgens hem zouden de schulden van het bedrijf niet meegenomen zijn in het onderzoek van FTM. Echter is de landelijke voorzitter heel selectief aan wie hij openheid van zaken wil geven. Onderzoeksjournalisten zijn kennelijk niet welkom, want FTM werd aan de deur geweigerd.

Ook het programma Kamerbreed, EenVandaag en PowNews deden kennelijk verslag op een manier de de VVD kennelijk niet zinde, want ook zij zouden niet zijn toegelaten tot de persconferentie.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)