Laatste update 21:04
19

Benoeming Teeven als lid Raad van State uitgesteld

Update onderaan

Het kabinet heeft besloten om Fred Teeven, oud-staatssecretaris van Justitie, te benoemen tot lid van de Raad van State. Dat schrijft althans NRC afgelopen weekend. VVD-voorman Halbe Zijlstra zegt dat er van een voordracht nog geen sprake is, maar de oppositie heeft zo haar twijfels: NRC Handelsblad berichtte afgelopen weekend dat de eerder in opspraak gekomen Teeven in de baantjescarrousel nu bij de hoogste bestuursrechter van ons land terecht kan.

Teeven is een opvallende keuze, te meer omdat hij moest opstappen vanwege de zogenoemde bonnetjesaffaire: als officier van justitie had hij een deal gemaakt met crimineel Cees H. Over de hoogte van die deal werd nogal geheimzinnig gedaan – minister Opstelten en de inmiddels staatssecretaris Teeven beweerden zelfs “het bonnetje” kwijt te zijn.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft inmiddels een debat aangevraagd waarin het kabinet kan uitleggen waar Teeven wordt voorgedragen. Van Raak kreeg hierbij steun van de gehele oppositie.

Halbe Zijlstra noemt het aandringen op een debat ‘wat onsmakelijk’, al snapt hij best ‘gezien de geschiedenis, dat er gevoelens over zijn’ en dat de oppositie een sjoemelende staatssecretaris liever niet in één van de belangrijkste adviesorganen van de overheid en de hoogste bestuursrechter van ons land ziet.

Dat de VVD de benoeming kennelijk geen enkel probleem vindt, gaat er bij de Piratenpartij niet in. De partij is een petitie gestart om de benoeming tegen te houden. De Piratenpartij schrijft daarin:

Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is voorgedragen om in dienst te treden bij de Raad van State. Fred Teeven mist voldoende vertrouwen om zo’n belangrijke post te bekleden.

Wij
burgers van Nederland

constateren
dat Fred Teeven a. nauw betrokken was bij de bonnetjesaffaire, b. zelf vond dat hij niet geloofwaardig verder kon functioneren als staatssecretaris, c. wordt voorgedragen als lid van de Raad van State;
dat voor leden van de Raad van State ethisch handelen een belangrijke voorwaarde is;
dat de voordracht getuigt van weinig begrip en respect voor de burger;
dat wij tegen vriendjespolitiek en corruptie zijn.

en verzoeken
de ministerraad daarom om nu zelf ethisch en integer te handelen, en Fred Teeven direct als lid van de Raad van State af te wijzen.

Update 20.45
De benoeming van Fred Teeven wordt uitgesteld. Dat schrijft NRC Handelsblad. Vicepremier Asscher (PvdA) was niet op de hoogte van het plan om Teeven vrijdag te benoemen, daarom gaat het vooralsnog niet door. Tot wanneer de benoeming is uitgesteld is niet duidelijk. Ook is het niet uitgesloten dat het plan van tafel wordt geveegd. NRC schrijft:

Vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wist van niets, tot het nieuws afgelopen zaterdag in NRC stond. Terwijl zijn partijgenoot Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) primair verantwoordelijk is voor de procedure. Volgens de wet doet Plasterk, in overleg met de minister van Veiligheid en Justitie, de voordracht in de ministerraad. […]

Maar Plasterk, toenmalig minister Ard van der Steur en diens opvolger Stef Blok (VVD) wisten ervan. Er zou zelfs onderling zijn kortgesloten dat Teevens voordracht in elk geval níet in dezelfde week zou zijn dat Van der Steur het debat over de afwikkeling van de Teevendeal had, eind januari.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)