7

VVD negeert eigen afspraken humanitaire behandeling vluchtelingen

VVD wil - ondanks afspraken met PvdA - vreemdelingen vaker vastzetten, houdt vast aan grensdetentie voor kinderen

De VVD is niet van plan zich aan haar eigen afspraken over een humane behandeling van vluchtelingen te houden, zo blijkt uit een voorstel van VVD-Kamerlid Malik Azmani om vreemdelingen vaker vast te zetten. Azmani baseert zich daarbij op onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), waaruit blijkt dat vreemdelingen vaker terugkeren bij herhaaldelijke detentie. Al neemt dit effect na de vierde keer weer af.

In juni bepaalde partijgenoot en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie nog dat asielzoekers van wie de aanvraag tot bescherming afgewezen wordt voortaan niet meer direct in een cel worden opgesloten. Deze beslissing werd ingegeven onder druk van coalitiepartner PvdA, nadat Teeven bijna tot aftreden werd gedwongen door de zelfmoord van de Russische dissident Dolmatov in vreemdelingendetentie. 

Een ander punt waar de VVD op terugkomt is het opsluiten van kinderen. Gisteren schreef staatssecretaris Teeven in een brief aan de Tweede Kamer dat hij toch vasthoudt aan grensdetentie voor gezinnen met kinderen. Het afgelopen jaar belandden ongeveer 70 gezinnen met 120 kinderen in grensdetentie. Het vastzetten van die kinderen was onverteerbaar voor diverse Kamerfracties, waaronder de PvdA.

De ‘humane behandeling’ van vluchtelingen blijkt ook weinig prioriteit te krijgen op het moment dat ze worden uitgezet. Donderdag werd bekend dat Nederland zieke vreemdelingen het land uitzet zonder dat de overheid goed controleert of de medicijnen die zij nodig hebben in het land van herkomst wel beschikbaar zijn. Dat stellen asieladvocaten en hulporganisaties.

De Tweede Kamer vergadert vandaag over de ‘verbeteringen’ die staatssecretaris Teeven na het incident met Dolmatov aankondigde.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (7)