56

VVD-politicus pleegt zelfmoord na veroordeling

Publiciteit waarschijnlijk aanleiding wanhoopsdaad oud-raadslid Den Helder

Zowel binnen als buiten de VVD in Den Helder heerst grote verslagenheid nadat een oud-gemeenteraadslid zichzelf van het leven heeft beroofd. De 62-jarige man was tot 2010 raadslid voor de VVD. Hij was deze week tot een voorwaardelijke straf veroordeeld omdat hij zich partijgelden had toegeëigend. Die zaak was stil gehouden maar kwam met de veroordeling toch in de openbaarheid.

Gerechtsgebouw, rechtbank in Den Helder
De man had na ontdekking het verduisterde bedrag van 18.000 euro meteen terugbetaald, schrijft Den Helder Actueel. Het oud-raadslid was ook bestuurder van de vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV. Van der Schans wordt in de media geroemd om zijn maatschappelijke inzet. Hij was de VVD dankbaar dat de partij de affaire niet in de publiciteit had gebracht. Door zijn veroordeling tot een voorwaardelijke straf deze week, kwam de zaak toch naar buiten. Dat heeft hem waarschijnlijk tot zijn wanhoopsdaad gedreven, aldus een woordvoerder van de VVD-fractie.

Het Noordhollands Dagblad schrijft:

Burgemeester Koen Schuiling wijst er op dat Ton van der Schans veel verdiensten heeft gehad voor de samenleving. ,,Op enig moment lijkt het alsof dat overschaduwd wordt door wat er deze week is gebeurd. De kracht van een samenleving wordt bepaald door het mededogen met zo iemand. Door om hem heen te gaan staan, te laten zien dat je om hem geeft en zijn terugkeer in de samenleving mogelijk te maken. Bij hem is dat niet gelukt. Ik hoop dat we het met elkaar kunnen opbrengen om om de nabestaanden heen te gaan staan.’’

cc-foto: Jim van der Meer, Gerechtsgebouw Den Helder

Geef een reactie

Laatste reacties (56)