85

VVD-PvdA trakteren jagers op slachtfeest

Plan staatssecretaris Dijksma afgeschoten: plezierjacht niet aan banden

Jagers zijn opgetogen over de draai die VVD en PvdA hebben gemaakt ten aanzien van hun hobby. Een plan om strengere regels in te voeren voor de plezierjacht is vervangen door een voorstel dat de jagers veel meer vrijheid geeft om er op los te schieten.

Het is een regelrechte overwinning voor de VVD, de partij die opkomt voor de belangen van jagers. PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dat jagers voortaan vooraf bekend zouden maken hoeveel dieren ze willen afschieten. Natuurbeschermers zouden dan kunnen vaststellen of dat wenselijk is. In het nieuwe plan mogen jagers zoveel schieten als ze willen en maken ze de cijfers bekend als de dieren al dood zijn. 

In ruil daarvoor is op aandringen van de PvdA opgenomen dat natuurorganisaties mee mogen praten over de jacht in de zogenaamde Faunabeheereenheden, meldt Trouw. De partij moet daarvoor wel – alweer – een verkiezingsbelofte breken. Stemmers werd in 2012 in het verkiezingsprogramma voorgehouden dat de PvdA de plezierjacht wil afschaffen:

PvdA-Kamerlid Leenders vindt niet dat zijn partij een kiezersbelofte breekt. “Voor ons was het verbieden van deze jacht een middel, geen doel op zich. Met onze wetswijziging regelen we dat er verantwoord zal worden gejaagd. Het gebeurt transparant. Natuur- en dierenorganisaties krijgen een belangrijke stem. Noodzakelijk evenwicht in de natuur, daar gaat het mijn partij om.

Het natuurlijk evenwicht onder de jagers zelf moet vooralsnog nog gevonden worden. Een uitgelaten jager bij de NOS:

Het is de bedoeling dat natuurorganisaties samen met de jagers en natuurbeheerders vaststellen waar en op wat er wordt gejaagd. Hoedemaker heeft daar geen probleem mee. “We werken nu al samen en streven allemaal hetzelfde na: een mooie uitgebalanceerde natuur in Nederland.”  De Jagersvereniging hoopt alleen niet dat “activistische anti-jachtclubs” gaan meepraten die de plezierjacht helemaal aan banden willen leggen. “Er worden nu al geen dieren voor het plezier geschoten. Wij schieten alleen ter bescherming, beheer en voor consumptie.

Vandaag stemt de Kamer ook over een voorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren om de plezierjacht te verbieden. De PvdA beloofde dat aanvankelijk te steunen maar trekt zich nu terug. GroenLinks, SP en PVV steunen Thieme wel.

cc-foto: Philippe Rouzet

Geef een reactie

Laatste reacties (85)