132

VVD, PVV, D66 willen publieke omroep naar de marge bezuinigen

Partijen willen af van niet-commerciële informatie

De drie partijen die hun wortels vinden in het liberalisme, VVD, PVV en D66, willen dat er extra gesneden wordt in de publieke omroep. De plannen worden opgesteld terwijl Hilversum bezig is met de grootste bezuinigingsoperatie uit de geschiedenis.

De partijen maken hun plannen kenbaar aan het AD dat er de krant mee opent onder de kop ‘Doodsteek omroep dreigt’. De VVD is nog niet concreet maar wil naar verluidt 200 miljoen extra bezuinigen. Ook moet een van de drie Nederlandse zenders verdwijnen. D66 heeft een bezuiniging van tientallen miljoenen op het oog. De PVV wil de publieke omroep al langer een doodsteek toedienen. Woordvoerder Martin Bosma, zelf jarenlang werkzaam bij de Wereldomroep, wil dat er 600 miljoen wordt bezuinigd, oftewel 75 procent van het budget.

De publieke omroep werkt momenteel aan de uitvoering van een bezuiniging van 125 miljoen euro. Daartoe wordt onder meer het aantal verschillende omroepen fors teruggebracht.

Henk Hagoort, topman van de publieke omroep, is verbijsterd door de nieuwe plannen. 

“We zijn al bezig met de grootste bezuinigingsoperatie sinds mensenheugenis. Een extra bezuiniging van zeshonderd miljoen? Dan blijft er niets meer over.”

SP, CDA en PvdA zien nieuwe megabezuinigingen niet zitten. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam legt uit dat de VVD wil dat populaire programma’s als Boer Zoekt Vrouw en Spoorloos verdwijnen. Commerciële zenders azen op de kijkers van dergelijke publiekstrekkers. Raken de publieke zenders die kwijt dan kan de omroep verder wegbezuinigd worden en is de invoering van een Amerikaans model waarbij burgers alleen commercieel gestuurde informatie ontvangen gerealiseerd.

In een poll op de site van het AD steunde maandagochtend een ruime meerderheid van de bezoekers het plan om de publieke omroep weg te bezuinigen.

AD: Doodsteek omroep dreigt 

cc-foto: Andrew Plumb

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (132)