79

VVD-raadslid niet eens met Dijkhoff: oorlogsvluchtelingen laten stikken, dat is pas stoer

Staatssecretaris wil dat gemeenten ruimte maken voor asielzoekers ... VVD-raadslid klopt zich op de borst en weigert 

Staatssecretaris Dijkhoff deed onlangs een oproep aan alle wethouders van Nederland, maar VVD-wethouders in het bijzonder, om moed te tonen en extra opvang beschikbaar te stellen voor vluchtelingen. Die oproep leidt nu tot kritiek uit zijn eigen partij. Raadslid Bart Suijkerbuijk vindt de oproep van Dijkhoff ongepast. Het is pas stoer als je nee durft te zeggen tegen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en opzoek zijn naar een veilig heenkomen, meent hij.

In een open brief schrijft de Bredanaar:

Ik voel me inderdaad het stoere raadslid waarover u spreekt maar ik hanteer wel een heel andere definitie. Stoer is niet weer 58 miljoen euro naar het buitenland sturen of 35.000 vluchtelingen toelaten. Stoer is vooral ook nee durven zeggen.

Suijkerbuijk vindt het moedig dat hij oorlogsvluchtelingen laat stikken. Sterker nog, hij zet de vluchtelingen, zoals wel vaker gebeurt in rechtse kringen, weg als ‘gelukszoekers’, die op zoek zijn naar uitkering en bijstand. Het is niet de verschrikkelijke terroristische organisatie IS waarvoor ze op de vlucht zijn geslagen, en waarvoor ze een risicovolle overtocht riskeren – met te veel mensen in te krappe bootjes bijvoorbeeld, of in een koelcel in een vrachtwagen zonder voldoende zuurstof – nee, de mensen kiezen massaal Nederland als eindbestemming omdat ze hier een uitkering en bijstand krijgen.

Liever ziet het raadslid dat de oorlogsvluchtelingen in de regio worden opgevangen, zoals ook het kabinet voor ogen heeft, met minimale en tijdelijke voorzieningen als bed, bad en brood. Andere noodzakelijke voorzieningen, als onderwijs voor kinderen bijvoorbeeld, hoeven ze niet op te rekenen. De oorlog in Syrië duurt inmiddels al jaren, miljoenen Syriërs zijn ontheemd.

Al die mensen wegzetten als gelukszoekers -alsof er überhaupt iets mis is met het najagen van geluk – en profiteurs is niet moedig Suijberbuijk, maar harteloos.

Geef een reactie

Laatste reacties (79)