56

VVD Roermond solidair met Van Rey, weg uit coalitie

Update: Offermanns weg als burgemeester van Meerssen ... VVD fractie uit de coalitie gestapt ... Van Rey speelde informatie uit sollicitatieprocedure door naar meerdere personen ... Rutte respecteert besluit collega om op te stappen

De in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey uit Roermond legt zijn functies, wethouderschap en lidmaatschap Eerste Kamer, tijdelijk neer. Maandagavond maakte hij tijdens de openbare raadsvergadering duidelijk dat hij uit de Senaat stapt en ook zijn wethouderschap neerlegt.

Update 23 oktober 22:30
NRC meldt dat Ricardo Offermanns per 1 januari vertrekt als burgemeester van de gemeente Meerssen. Eerder werd al bekend dat VVD-er Offermanns zich ook heeft teruggetrokken als kandidaat-burgemeester van Roermond.

Update 23 oktober 16:10
In Roermond is de VVD uit de coalitie gestapt. Dat heeft fractievoorzitter Dré Peters bekendgemaakt op een persconferentie. Peters verklaarde dat de 11-koppige fractie solidair is met de opgestapte Van Rey.
Verder verklaart Peters dat burgers geen vertrouwen meer hebben in de lokale politiek. Er wordt voortdurend naar de VVD gewezen en dat maakt het onmogelijk om te funcioneren, aldus Peters.

Update 23 oktober 14:05
Uit onderzoek is gebleken dat VVD-wethouder Jos van Rey informatie uit de sollicitatieprocedure heeft gelekt naar meerdere personen. Dagblad De Limburger meldt vandaag dat naast Ricardo Offermans ook collega-wethouder Zwijnenberg informatie doorgespeeld zou hebben gekregen.
Offermans heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de sollicitatieronde. Gisteren is Zwijnenberg, die niet wordt gezien als verdachte, uren verhoord door de recherche. Hij zou naar eigen zeggen niet zijn ingegaan op het aanbod van Van Rey.Mark Rutte heeft ook gereageerd op de commotie rondom zijn collega. Hij respecteert het besluit van Van Rey om op te stappen als wethouder en Eerste Kamerlid en wil verder afwachten tot de zaak onder de rechter komt.

Update:
Ricardo Offermanns heeft zich teruggetrokken als beoogd burgemeester van Roermond. Dat meldt L1. VVD’er Offermanns is met Van Rey verdachte in het onderzoek naar het lekken van informatie rond de burgemeesters-benoeming in Roermond.


EenVandaag
meldt:

Jos van Rey geeft zijn Eerste Kamerzetel, in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderoek, op. De top van de VVD zou daarop hebben aangedrongen. Ook zou Van Rey zijn wethouderschap neerleggen. Van Rey maakt dat later vandaag bekend. Dat verneemt politiek commentator Kees Boonman vanuit Den Haag.

TROS Kamerbreed presentatrice Margriet Vroomans twittert:

Tijdelijk terugtreden EK Van Rey lastig voor coalitie VVD/PvdA, qua minderheid Senaat. Vervanging alleen mogelijk igv zwangerschap/ziekte.

De gemeenteraad van Roermond komt mogelijk vanavond al bijeen om de crisis te bespreken, meldt RTL Nieuws. Justitie zegt over onweerlegbaar bewijs tegen Van Rey te beschikken.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)