224

VVD tart PvdA met PVV-plannen

Update: GroenLinks komt met alternatief ... Video: VVD-Kamerlid Azmani bij Pauw ... VVD wil grenzen sluiten voor asielzoekers buiten Europa, stuurt aan op botsing met coalitiepartner PvdA ... D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie: VVD-plannen zijn 'onaanvaardbaar' en 'kansloos'

De VVD wil het Europese asielbeleid afschaffen. De grenzen moeten gesloten worden voor asielzoekers van buiten Europa. Alleen een asielzoeker uit Europa zou volgens de VVD nog asiel mogen worden verleend. Dat maakte het VVD-Kamerlid Malik Azmani zondag bekend in een beleidsnotitie. De VVD stuurt daarmee aan op een flinke confrontatie met coalitiepartner PvdA, wiens achterban de asielafspraken uit het bestaande regeerakkoord al zwaar te verteren vindt. De PvdA is dan ook mordicus tegen en noemt het plan ‘onaanvaardbaar’.


Updates onderaan

In de notitie staat dat vluchtelingen voortaan een veilige opvang moeten krijgen in hun eigen regio. Indien noodzakelijk met Europese hulp. Ook zouden asielzoekers in Nederland en de andere Europese landen niet meer terecht kunnen voor opvang en onderdak.

Azamani zegt over zijn notitie:

Met die boodschap moet de nieuwe staatssecretaris van Asielzaken naar Brussel. (..) Alleen vluchtelingen uit Europa moeten nog een plek kunnen krijgen in een ander Europees land. Met de vele miljarden euro’s die de EU in de eigen lidstaten uitgeeft aan asielzoekers kunnen dan veel meer vluchtelingen worden geholpen.

Volgens de VVD faciliteert het huidige migratiebeleid mensensmokkelaars. Het geld dat de vluchtelingen betalen aan mensensmokkelaars om in Europa te raken, wordt gebruikt om terrorisme te faciliteren, claimt de liberaal. Het VVD-Kamerlid schrijft verder dat de ‘de massale instroom van asielzoekers kan leiden tot ontwrichting van Europese samenlevingen’. 

Samsom
Het plan is geen onderdeel van het huidige regeerakkoord. PvdA-leider Diederik Samsom noemt het asielplan van de VVD op zijn Facebookpagina ‘volstrekt onaanvaardbaar’:

Asielplan VVD is volstrekt onaanvaardbaar. Druist in tegen de internationale solidariteit en de barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dit gaan we niet doen dus.

D66-leider Alexander Pechtold was evenmin te spreken over de VVD-stunt:

Bah bah bah! VVD gaat ruzie zoeken over rug asielzoekers. Nieuw belastingstelsel is kennelijk te moeilijk, dus crisissfeer scheppen…

Fopplan
D66-Kamerlid Gerard Schouw twitterde:

Kakelverse staatsseceretaris moet al op eerste werkdag fopplan VVD uitvoeren. Campagne begonnen?

In een interview op Radio 1 maandag voegt hij daaraan toe:

Toen de PVV eerder met dit zelfde plan kwam, was de heer Azmani er als de kippen bij om te zeggen dat het niet kan. Zeggen dat de grenzen dicht moeten is de kiezer een sprookje vertellen; dat kan helemaal niet.

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas is tegen het voorstel van zijn eigen partij. Hij twittert:

Sluiten vd grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan #VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk. 

Voor en na verkiezingen zei #VVD keer op keer door te willen gaan met #PvdA. Nu zet men met asielplan verhouding op scherp. Onbegrijpelijk.

Update 22:29 uur:

VluchtelingenWerk nuanceert het beeld dat de VVD neerzet. Van de Syrische vluchtelingen wordt namelijk al 97 procent opgevangen in de regio. Slechts 3 procent komt naar Europa:

En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico’s, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.

Update maandag 9.00 uur:
Annemarie Kas, politiek redacteur bij NRC, voorspelt dat het plan nooit op een meerderheid in de Tweede Kamer zal kunnen rekenen ‘alleen al omdat de PvdA tegen is’:

Ook partijen als GL, D66, SP en ChristenUnie zullen hier nooit mee instemmen. Dus een kans van slagen heeft het niet.

René Moerland, chef politieke redactie bij dezelfde krant voegt daaraan toe dat het moeilijk te beoordelen is wat de VVD met dit voorstel wil bereiken. Hij noemt het pleidooi voor opvang in de eigen regio ‘niet nieuw’, maar de timing ‘interessant’:

Wil de VVD de PvdA direct na de Provinciale Statenverkiezingen laten voelen wat hun wensen zijn? Op deze manier zetten ze hun coalitiepartner onder druk. Dit zet de verhoudingen tussen de regeringspartijen nog verder op scherp.

NOS: VVD wil de Europese buitengrenzen sluiten voor asielzoekers

Update dinsdag 7:50

GroenLinks vraagt een debat aan over de plannen van de VVD en komt meteen met een alternatief voorstel dat volgens de partij wel realistisch is, in tegenstelling tot de ideeën van de conservatief-liberalen van de VVD. De partij verklaart:

GroenLinks geeft vandaag gehoor aan de oproep van de VVD aan partijen die kritisch op het plan hebben gereageerd om met eigen voorstellen te komen. De partij stelt voor om asielaanvragen bij ambassades mogelijk te maken, meer reddingsmaterieel in te zetten in de Middellandse Zee en de instroom van vluchtelingen eerlijker te verdelen over Europese landen. Daarnaast wil GroenLinks net als de VVD investeren in opvang in de regio, maar dan zonder het dreigement van sluitende grenzen. Tot slot wil de partij de oorzaak van de migratiestroom aanpakken door meer te investeren in diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en het wegnemen van handelsbarrières, die economische groei in zwakke regio’s tegenhouden.

Kamerlid Linda Voortman wil de kwestie ook gebruiken om coalitiepartner PvdA de duimeschroeven aan te draaien. Met steun van de sociaal-democraten zou het plan door de Kamer aangenomen kunnen worden:

Wanneer je hart hebt voor mensen die huis en haard ontvluchten, is niets doen geen optie. Het is nu aan de PvdA om te kiezen: het rechtse, niet-humane voorstel van de VVD, of de sociale voorstellen van GroenLinks.

De voorstellen van GroenLinks

Geef een reactie

Laatste reacties (224)