108

VVD: Toch wel bombarderen in Libië

Ondanks verzet vanuit het CDA (Verhagen) wil de VVD toch gronddoelen aanvallen in Libië

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft aangekondigd dat zijn partij Nederlandse F16’s wil inzetten om gronddoelen in Libië te bombarderen. De VVD gelooft dat de VN-resolutie ‘voldoende ruimte’ biedt om doelen op de grond aan te vallen.

Het lijkt erop dat de VVD door NAVO-kritieken toch overstag is gegaan. Volgens de NAVO is het lastig als sommige landen wel meehelpen met de handhaving van de no-flyzone, maar geen gronddoelen aanvallen.

NRC Handelsblad schrijft:

Binnen de NAVO bestaat onenigheid over de uitleg van de resolutie. De NAVO vindt het volgens de krant lastig als sommige landen wel meedoen met de controle van de no-flyzone, maar geen gronddoelen willen aanvallen. Zo kan het voorkomen dat burgers in gevaar zijn en er direct ingegrepen moet worden. “Als er dan een bondgenoot rondvliegt die niet mag ingrijpen, bemoeilijkt dat onze opdracht,” zegt een ingewijde in de krant (de Telegraaf, red).

Eerder ontstond er commotie binnen het kabinet omdat minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, dat het bombarderen van Libië niet uitgesloten is. Hij werd echter vrij snel teruggefloten door minister Verhagen. Hij zei dat er niet gebombardeerd zal worden in Libië.

Minister Hans Hillen (Defensie) heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie. Deze wacht nog even af of hij het debat over de mislukte evacuatiepoging in Libië als minister overleeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (108)