161

VVD trapt af met verscherping migratiebeleid

Update: Verkiezingsprogramma VVD later vandaag gepresenteerd ... 'Leers was nog te soft' ... VVD wil net als Denen opt-out status ... 24 miljard bezuinigen, 9 miljard op sociale zekerheid en 7 miljard op de zorg

Niets wil de VVD meer te maken hebben met het Europese migratiebeleid. De liberalen willen er voor zorgen dat Nederland net als de Denen een opt-out status krijgt en zo strengere eisen kan stellen aan migranten die Nederland binnenkomen.

Update 10.40 uur

De komende kabinetsperiode wil de VVD 24 miljard euro bezuinigen. De partij streeft naar een sluitende begroting in 2017. Op de sociale zekerheid wordt 9 miljard bespaard en 7 miljard op de zorg. 

Vanmiddag wordt het hele verkiezingsprogramma van de VVD bekend. In ‘Niet doorschuiven, maar aanpakken’ is er veel aandacht voor het thema migratie. Het lijkt er daarmee op alsof het thema belangrijker wordt gevonden dat het oplossen van de crisis.

De VVD vindt het beleid van demissionair CDA-minister Leers nog te soft. Er moeten volgens hun bestaande regelingen worden aangepast zodat het systeem beter werkt. Zo wil de VVD bijvoorbeeld strengere eisen voor gezinshereniging. 

Leers heeft gedurende zijn ministerschap geprobeerd de Europese regels voor migranten aan te scherpen. Dat mislukte echter telkens. Eurocommissaris Cecilia Malmström wees de voorstellen van de minister af. Om het Europese migratiebeleid te veranderen moeten alle lidstaten instemmen. De huidige afspraken over asiel en immigratie stammen uit 1995.

Een ander belangrijk thema in het verkiezingsprogramma is de aanpak van de economische crisis. De VVD maakt daar later vandaag meer over bekend. 

Een aantal VVD’ers roept op het thema duurzaamheid een prominentere rol te laten spelen in het verkiezingsprogramma.

NRC: Verkiezingsprogramma VVD: aanscherping migratiebeleid

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (161)