Laatste update 26 januari 2019, 11:18
32

VVD voor zesde opeenvolgende jaar partij met meeste schandalen

Is er een verband tussen het aantal zetels van een partij en het aantal schandalen dat binnen die club voorkomt? Je gaat het bijna denken als je de Politieke Integriteitsindex als graadmeter neemt. Voor het zesde opeenvolgende jaar neemt de VVD, de grootste partij van het land, de twijfelachtige eer voor zijn rekening in de meeste affaires terecht te komen. Liefst twaalf keer komt de partij van premier Mark Rutte voor in de lijst.

In 2018 loog toenmalig minister Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, Tweede Kamerlid Han ten Broeke stapte op vanwege een ongelijkwaardige relatie en de burgemeesters van respectievelijk Oosterhout en Huizen, Stefan Huisman en Fons Hertog, moesten het veld ruimen vanwege wangedrag.

Als tweede komt de PVV uit de bus. De eenmanspartij deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat kwam haar duur te staan. Liefst zes keer kwam de partij in een affaire terecht. Verder viel het de onderzoekers op dat veel integriteitsschendingen in de vrije tijd gebeurden of te maken hadden met belangenverstrengelingen. De Politieke Integriteitsindex wordt gemaakt door Leo Huberts (hoogleraar bestuurskunde aan de VU), Muel Kaptein (hoogleraar ethiek en integriteit aan de Rotterdam School of Management) en onderzoeksjournalist Bart de Koning, in samenwerking met de Volkskrant.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (32)