89

VVD weert boek dat NSB-verleden oprakelt

'Je mag alles zeggen, maar niet over ons'

De VVD heeft de opdracht gegeven aan schrijfster Alies Pegtel om een biografie te schrijven over oud-partijvoorzitter en erelid Haya van Someren-Downer. Nu de biografie af is, neemt de partij er toch afstand van, omdat de nadruk te veel zou liggen op het NSB-verleden van de ouders van Van Someren. De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst op 12 september met premier Rutte, is afgeblazen.

De VVD neemt afstand van de biografie omdat de zoon van de in 1980 overleden Van Someren vindt dat de nadrukt te veel ligt op het NSB-verleden van zijn opa en oma. Er zou daardoor een scheef beeld zijn ontstaan. Dat schrijft NRC.

De VVD benaderde historica Pegtel zelf om het boek over Van Someren te schrijven, ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van het naar haar vernoemde opleidingsinstituut van de partij. Maar nu Bart van Someren het boek niet ziet zitten, neemt ook de partij er afstand van.

Dat de ouders van Van Someren NSB’ers waren is overigens geen nieuws. Oud-partijvoorzitter Jan van Zanen schreef daar in 1994 al over, alhoewel niet uitvoerig. In het boek van Pegtel wordt het oorlogsverleden van de familie wel uitvoerig uit de doeken gedaan, omdat Van Someren daar voor een groot deel door gevormd is, aldus Pegtel. Het verklaart voor een deel ook Van Somerens felle afkeer van communistische en socialistische totalitaire regimes. Pegtel:

Ze werd vanwege het NSB-lidmaatschap van haar ouders door haar klasgenoten met de nek aangekeken. Door dat stigma is zij gevormd.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)