Laatste update 10:57
15

VVD wil einde aan verjaren straf van voortvluchtigen

De VVD wil dat veroordeelden die een gevangenisstraf moeten uitzitten maar op de vlucht slaan de gevangenisstraf niet meer kunnen ontlopen. Nu kan een straf nog verjaren, waardoor de trap na een x aantal jaar niet meer uitgezeten hoeft te worden. In VVD-woorden: “Er mag geen premie staan op een langdurige verblijf op een mooi subtropisch eiland.” VVD-Kamerlid Van Oosten wil de verjaringstermijn uit het wetboek laten schrappen.

Een niet bestaand probleem of een urgente zaak? De meningen zijn erover verdeeld. Volgens Geertjan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zou het schrappen van de verjaringstermijn een oplossing voor een niet bestaand probleem zijn. “Ik dacht dat het weer verkiezingstijd was”, aldus Van Oosten. “De verjaringstermijnen zijn zo ongelooflijk lang, voor een straf waar 8 jaar op staat moet je 26 jaar uit handen van justitie blijven.”

De verjaringstermijnen gelden niet voor alle delicten. Voor misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf voor staat, zoals moord, geldt het niet. Ook voor zedenmisdrijven of misdrijven met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer geldt geen verjaringstermijn.

In Nederland waren er in 2015 ruim 11.000 voortvluchtigen ter opsporing gesignaleerd.

NOS: VVD tegen verjaren straf: ‘Geen premie op ontsnapping naar subtropisch eiland’
cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (15)