35

VVD wil geen ‘Kunduz-coalitie’ in Limburg

'Met GroenLinks valt geen daadkrachtig bestuur te vormen'

CDA-formateur Martijn van den Helvert heeft bekend gemaakt dat de coalitieonderhandelingen in Limburg zijn mislukt, omdat de VVD toch afziet van samenwerking met GroenLinks.

Op de website van CDA Limburg schrijft hij:

De voorbije weken hebben de onderhandelingsdelegaties van het CDA, de VVD, de PvdA en Groen Links op constructieve wijze aan tafel gezeten om te komen tot een akkoord. Hedenavond heeft de VVD-delegatie besloten niet verder te gaan. De VVD heeft geen vertrouwen in een brede coalitie met Groen Links, omdat gezien het totaalpakket wat nu op tafel ligt, het vooruitzicht op een eendrachtig en krachtig bestuur voor de komende drie jaar, voor de VVD niet gloort.

GroenLinks fractievoorzitter Margriet van Tulder zegt teleurgesteld te zijn: 

Je zou kunnen zeggen dat dit voor ons een uiterst teleurstellend einde is van de coalitieonderhandelingen. GroenLinks was bereid zeer ver te gaan om haar groene en sociale idealen mogelijk te maken en om een stabiele coalitie in Limburg tot stand te brengen. Ondanks de synergie die we hadden met CDA en PvdA, was van meet af aan duidelijk dat de VVD het eigenlijk niet in ons zag zitten. De Buitenring Parkstad was het moeilijkste dossier van de onderhandelingen. GroenLinks is al bij het gesprek met informateur Wilms duidelijk geweest dat een twee-maal-tweebaans snelweg in Parkstad voor ons geen optie is. Onze fractie heeft desondanks in het belang van Limburg veel water bij de wijn willen doen, maar de VVD had voor ons niets anders dan zure melk in petto. We hebben nog geprobeerd te praten over de verhouding water en wijn, maar de VVD zag haar kans schoon een Limburgse coalitie met frisse groene, sociale en tolerante plannen in de kiem te smoren. Limburg is wat ons betreft de grootste verliezer vandaag.

CDA Limburg: Coalitieonderhandelingen afgebroken 
GroenLinks Limburg: Limburgse coalitieonderhandelingen met GroenLinks breken op Buitenring 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)