Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD wil arbeidsgehandicapten pensioen afpakken

  •  
28-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
492 keer bekeken
  •  
Kamer debatteert over regeringsverklaring
De VVD komt met een wetsvoorstel dat het aantrekkelijker moet maken voor werkgevers om mensen met een handicap in dienst te nemen. Bedrijven mogen hen onder het minimumloon gaan betalen, maar gehandicapte werknemers kunnen bij de gemeente een aanvulling tot het minimumloon krijgen. De consequentie daarvan is echter wel dat arbeidsgehandicapten hun recht op pensioen verliezen en daarnaast ook nog eens minder aanspraak opbouwen voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat meldt de Volkskrant. Volgens VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark is het voorstel ‘eenvoudiger’, ‘eenduidiger’ en goedkoper voor werkgevers.
Volgens de huidige wetgeving krijgen werkgevers subsidie als zij een gehandicapte werknemer in dienst nemen. Ook de werkgeverspremies worden vergoed. In juli volgend jaar zou de nieuwe wet ingaan, waarbij gehandicapte werknemers worden betaald naar productie. Volgens het ministerie van Sociale Zaken wordt de hoogte van die productie en de bijbehorende beloning ‘onafhankelijk vastgesteld’. Indien het weekloon onder het minimum komt, kan de gemeente dat aanvullen tot het minimumloon. Voor gehandicapte werknemers die minder dan vijf dagen werken kan het zijn dat zij door de combinatie van loon en uitkering een hoger inkomen krijgen dan nu het geval is. Maar arbeidsgehandicapten die geen werk kunnen vinden of wel werken maar in de toekomst dus geen recht meer hebben op pensioen zijn veel slechter af. Indien niet-uitkeringsgerechtigden werk vinden krijgen zij loon naar productie en worden zij dus onder het minimumloon betaald. Als zij spaargeld hebben of een partner die werkt, krijgen zij echter geen aanvulling van de gemeente.
Staatssecretaris Van Ark hoopt met de nieuwe wetgeving volgend jaar 10 miljoen euro te besparen, oplopend tot 40 miljoen euro aan het eind van de kabinetsperiode in 2021 en 500 miljoen op lange termijn, 2050. De vrijgekomen miljoenen zouden worden ingezet om tienduizend extra ‘beschutte werkplekken’ te creëren, is de belofte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.