Laatste update 20:21
172

VVD wilde miljoenen van VWS voor Formule 1 in Zandvoort

‘Geen dubbeltje naar Zandvoort’, dat was de belofte van premier Rutte eind vorig jaar, in antwoord op vragen over wie er zal opdraaien voor de kosten van de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort. Volgens Rutte moest het bedrijfsleven maar bijspringen: “Wees effe stoer en los dat zelf op.” Dat is wat de politiek leider van de VVD verklaarde voor de camera’s, maar achter de schermen lobbiede zijn eigen Tweede Kamerfractie keihard voor miljoenensteun, onder meer bij het ministerie van VWS. Dat onthult EenVandaag:

“Een groot aantal fractieleden blijkt de F1 in Nederland mogelijk te willen maken”, schrijft Kamerlid Rudmer Heerema op 24 januari namens de fractie aan verantwoordelijk minister Bruins van Sport. “De drie keer vijf miljoen euro (het totale VWS-budget voor sportevenementen is 10 miljoen, red.) wordt niet als een groot bedrag ervaren.” Hij doet namens de fractie een aantal voorstellen. Zo wordt geopperd om ‘een specifieke F1-loterij mogelijk te maken’.Ook stelt de fractie voor om een bijdrage uit het sportevenementenbudget over meerdere jaren uit te smeren: in plaats van drie keer 5 miljoen euro, zou de organisatie dan zes keer 2,5 miljoen euro ontvangen. Daarmee zou er binnen de subsidievoorwaarden voor sportevenementen worden gebleven.

Ook de provincie Noord-Holland moest de knip trekken om het racefestijn te financieren, vond Heerema:

Noord-Holland moet ook zijn steentje bijdragen en is een rijke provincie. Als dat 50-50 gaat is het maximum vanuit het sportevenementenbudget voldoende om ons deel te betalen… Ik ben van mening dat we voor dit bedrag dit evenement niet zouden moeten laten lopen.

De voorstellen van de fractie worden door het ministerie als onhaalbaar gezien. Minister Bruins moet Heerema er zelfs op wijzen dat er uitgekeken moet worden voor ongeoorloofde staatssteun.

In een reactie aan EenVandaag stelt Heerema nog steeds achter de uitspraken van Rutte te staan; “Maar de fractie heeft een eigen mening.”

Cc-foto: Rachel Clarke

Geef een reactie

Laatste reacties (172)