7

VWS gaat flink korten op patiëntenorganisaties

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties verliezen helft subsidies

Minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) willen een bezuiniging van 220 miljoen euro doorvoeren. De subsidies naar patiënten- en gehandicaptenorganisaties worden met de helft gekort en ook wordt bezuinigd op preventiebeleid en onderzoek naar leefstijl.

Veldhuijzen vindt de patiënten- en gehandicaptenorganisaties met een omvang van ruim tweehonderd organisaties veel te ruim. Uit evaluaties en onderzoek blijkt dat zij veel effectiever en efficiënter kunnen werken.
De subsidies voor ouderenorganisaties gaan binnen twee jaar helemaal naar nul. De minister geeft aan dat ouderen met een specifieke aandoening zich kunnen aansluiten bij bestaande patiënten- of gehandicaptenorganisaties, maar ook daar hakt het mes er flink in. De CG-Raad, de organisatie die ongeveer tweehonderd patiënten- en gehandicaptenorganisaties vertegenwoordigt ziet het somber in en vreest dat juist de patiënt gedupeerd wordt door deze bezuinigingen, meldt de Volkskrant.

Schippers wil een nieuw subsidiebeleid voor zorgverleners invoeren. Massamediale campagnes worden niet meer gesteund, het budget voor preventie- en leefstijlonderzoek gaat flink omlaag en met onderzoeken die niet voldoende praktisch worden toegepast wordt gestopt. Ook moeten zorgverleners voortaan zelf opdraaien voor tolk- en vertaaldiensten en dat terwijl de interculturele zorg al een zorgenkindje is.

Jan Nagel, oprichter van de ouderenpartij 50PLUS maakte woensdag bekend dat zijn partij een ledenpartij wordt. De afgelopen weken hebben zich al honderden mensen gemeld die lid willen worden van de partij. 50PLUS houdt in het najaar zijn eerste ledencongres.

cc-foto: Roel1943

Geef een reactie

Laatste reacties (7)