564

‘Waar blijft Rutte?’

D66-leider Alexander Pechtold: Oorlogsretoriek van Wilders draagt bij aan het scheppen van een klimaat dat de terreuraanslagen in Noorwegen mogelijk heeft gemaakt

D66-leider Alexander Pechtold reageert dinsdag in de Volkskrant op de laconieke houding van Geert Wilders na de aanslagen in de Noorwegen. Pechtold wijst erop dat Wilders weliswaar niet aansprakelijk is voor de daad van Anders Breivik, maar wel voor het scheppen van het klimaat waarin dit mogelijk is. De oorlogsretoriek van Wilders voedt de frustratie.

Pechtold:

Hij wil schieten op de benen van hooligans, spreekt over zijn fractie als een knokploeg namens miljoenen, heeft het over de multiculturalistische elite die een totale oorlog uitvecht met de bevolking, stelt dat de moslims met miljoenen Europa uit moeten worden gezet, en ga zo maar door. Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat waaraan hij zijn steentje heeft bijgedragen.

Hij moet beseffen wat hij aanricht met het eeuwige doemdenken en de zwart-witbeelden. Als je voortdurend een apocalyptische sfeer schept, draag je bij aan een wereld zonder toekomstbeeld, zonder perspectief. Hij voedt de frustraties bij zijn aanhang. Dát is zijn verantwoordelijkheid.

De D66-leider hekelt ook de houding van Wilders als politicus:

Dat hij zijn rol erkent en open staat voor het debat daarover. Een politicus heeft in Nederland een enorm bereik. Dan kun je niet alleen wat bommetjes plaatsen en daarna weglopen  voor elke vorm van uitleg en argumentatie. Dat wil ik tegen Wilders zeggen: vertel nou ook eens hoe jij de samenleving voor je ziet. Kom nou zelf eens met oplossingen.

Pechtold wijst in het interview ook nog even op een citaat van Wilders uit 2009, waarin hij de D66-leider en Eberhard van der Laan hoofdelijk verantwoordelijk stelt, mocht hem iets overkomen:

Als er ooit wat gewelddadigs gebeurt tegen mij of de PVV en haar aanhangers, dan weet iedereen vanaf nu dat Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold hebben bijgedragen aan een klimaat waarin dat voor sommige gekken gerechtvaardigd leek.

Voor een échte reactie van Wilders is het wat betreft Alexander Pechtold te laat. De PVV-leider heeft met zijn reactie op de terreuraanslagen bewezen niet meer zo serieus genomen te hoeven worden, aldus Pechtold. Wel verwacht Pechtold een reactie van minister-president Mark Rutte:

Maar hij [Wilders, red] wil zelf nergens op worden aangesproken! Sterker nog: hij doet er nu nog een schepje bovenop. In zijn reactie spreekt hij over moskeeën als haatpaleizen. Dat is de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet. Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Het is je reinste discriminerende retoriek. Daarom is het ook tijd dat we dit breder gaan trekken: een reactie van Wilders verwacht ik eigenlijk al niet meer, maar waar is de minister-president? […] “Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken. Rutte kan niet blijven zeggen: het is maar de gedoogpartner en verder heb ik er niets mee te maken. Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is.

De Volkskrant: Pechtold, over ‘Noorwegen’: Wilders voedt de frustraties

cc

Geef een reactie

Laatste reacties (564)