Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waar zijn de meisjes?

  •  
14-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
flickr_real_men_300.jpg
Wereldwijd daalt het aantal meisjes sterk door sekse-selectie
Er is momenteel sprake van een belangrijke demografische verschuiving. Het aantal vrouwen neemt wereldwijd sterk af. Mara Hvistendahl beschrijft in haar boek ‘Unnatural Selection: Choosing Boys Over Girls, and the Consequences of a World Full of Men’ hoe door sekse-selectie inmiddels al 160 miljoen meisjes niet zijn geboren.
De onbalans in de verhouding tussen de seksen in Azië is van een dusdanige omvang dat het van invloed is op de sekse-ratio in de hele wereld. We hebben het over 160 miljoen vrouwen en meisjes die nu in de bevolking ontbreken. Dat verandert hele maatschappijen. Er groeien veel mannen op  zonder dat ze een vrouw kunnen vinden en daarom gaan ze naar een armer land om er een te kopen. Prostitutie en misdaad nemen toe. Mensenhandel voor de seks industrie groeit ook. Dat was er altijd al in Azië, maar de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen heeft dat versterkt. Het Amerikaanse State Department heeft het als een belangrijke oorzaak van mensenhandel aangewezen. Wetenschappers hebben een relatie gevonden tussen het aantal prostituees in China en de sekse-verhouding bij de geboorte.
Als je kijkt naar op welke plekken mensen tegen onderzoekers zeggen dat ze het liefst zonen hebben, dan is dat in bijna elk land. De voorkeur voor zonen is zowat universeel. 
Dat baart haar zorgen nu de technologie om de sekse van de foetus te bepalen steeds toegankelijker wordt. 
De door de staat gecontroleerde eugenetica van de jaren ’60 heeft plaatsgemaakt voor een consumenten-eugenetica, waarbij individuele ouders keuzes maken die zinvol lijken voor hun familie, maar die een groot maatschappelijk probleem veroorzaken als je ze allemaal optelt.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.