Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom geen drie ouders?

  •  
23-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-homohuwelijk_300.jpg
Update: Teeven zegt onderzoek toe ... GroenLinks wil dat de mogelijkheden voor juridisch ouderschap worden uitgebreid
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het hoog tijd voor een maatschappelijke discussie over het aantal ouders dat een kind volgens de wet kan hebben. Zij dient vandaag een motie in die vraagt om onderzoek of ouders en opvoeders nu wel voldoende mogelijkheden hebben de praktijk van hun gezinsband ook op papier goed te regelen. Op dit moment volgt juridisch ouderschap bijna altijd uit biologisch ouderschap. Deze constructie doet volgens GroenLinks geen recht aan de diversiteit aan gezinnen in Nederland.
Met de wet Lesbisch Ouderschap wordt eindelijk de juridische positie van ‘roze gezinnen’ verbeterd. Dat werd tijd. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het komt immers vaak genoeg voor dat ook de vader van het kind van lesbische ouders een rol speelt in het leven van zijn kind. GroenLinks wil daarom de discussie starten over wie volgens de wet een ouder mag zijn en of dat wel tot 2 mensen beperkt moet blijven. Kijk naar Engeland. Daar bestaat de mogelijkheid dat drie volwassen het ouderlijk gezag over een kind uitoefenen. Natuurlijk is een zorgvuldige afweging nodig van de belangen van ouder én kind, maar voor mij is daarbij de praktijk van een gezin belangrijker dan de biologische afstamming. De papieren werkelijkheid moet ondersteunen wat voor alle betrokkenen het beste is.
Update 23:15 uur : Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie heeft vanavond in het Kamerdebat toegezegd dat hij gaat laten onderzoeken of het mogelijk is dat drie of meer mensen juridisch de ouder worden van een kind.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.