17

Waarom vallen die Amerikanen ons lastig?

[Video] Maarten van Rossem en Bette Dam relativeren het belang van de dood van Osama Bin Laden

In Uitgesproken VARA een gesprek met de Nederlandse journaliste Bette Dam vanuit Afghanistan en Amerika-deskundige Maarten van Rossem.

Get Adobe Flash player

In Amerika gingen vandaag duizenden mensen de straat op. Ze vierden op Times Square in New York en voor het Witte Huis in Washington feest; de vijand Osama Bin Laden is verslagen. De dood van de Al-Qaida leider is voor Afghanistan vandaag geen reden tot vreugde. Bette Dam zegt vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel: “Er is hier geen reden tot feest. Er is veel wantrouwen. Er is al bijna 10 jaar oorlog in Afghanistan vanwege de ‘war on terror’. Het uitschakelen van Osama betekent niet dat de oorlog hier stopt. Vanuit Pakistan worden nog steeds zelfmoordenaars naar Afghanistan gestuurd. De Taliban hebben een nieuw lente-offensief aangekondigd. Er is dus geen reden om opgetogen te zijn. De gevechten en aanslagen gaan gewoon door.”

De Afghanen zien Osama Bin Laden ook niet als een martelaar. “Zij hebben niks met hem. Zijn dood is hier ook niet het gesprek van de dag op straat. Ze distantiëren zich van hem. Hij is een Arabier en geen Afghaan. Hij heeft ervoor gezorgd dat de VS een invasie begonnen in Afghanistan. Afghanen wantrouwen het nieuws. Waarom is er geen foto van zijn lijk? Waarom is zijn lichaam gedumpt in zee? De Afghanen wantrouwen de Amerikanen en denken dat zij de waarheid verstoppen”, zegt Bette Dam.

“De terreurdreiging is door zijn dood niet noodzakelijkerwijs afgenomen”, zegt Van Rossem. Hij weet niet of er vergeldingsacties acties komen als reactie op zijn dood? “Aan dat soort voorspellingen waag ik me niet. Na 9/11 is van alles voorspeld, waarvan heel veel niet is uitgekomen. Laat anderen maar koffiedik kijken.” Hij verwacht niet dat de Amerikaanse troepen zich op korte termijn terugtrekken uit Afghanistan. “Het zal een langzame terugtrekking worden, zoals aangekondigd. Wat mij betreft zouden ze morgen kunnen stoppen hoor, maar dat gaan ze niet doen. Weet je wat ze moeten doen daar in Afghanistan? Het op een akkoordje gooien met de Taliban. Dat is de enige manier om daar een beetje fatsoenlijk weg te komen.”
Ook in Afghanistan verwacht de bevolking niet dat de buitenlandse troepen snel vertrekken. “De Amerikanen hebben van hun militaire bases betonnen steden gemaakt met 40.000 man. Ze hebben er alles: eten, water, elektriciteit. Dat steekt de Afghanen. En hun grootschalige aanwezigheid op zo’n permanente compound geeft de indruk dat de Verenigde Staten willen blijven. Ook is er veel kritiek op het gewelddadige optreden van de militairen. De Amerikanen vallen tijdens nachtelijke zoekacties huizen binnen van gewone mensen. Waarom? Er vallen veel burgerslachtoffers. En Osama Bin Laden blijkt helemaal niet in Afghanistan te zitten, maar woonde in Pakistan. Ook dat voedt weer het wantrouwen: waarom vallen die Amerikanen ons lastig.”
Het opsporen en doodschieten van Osama Bin Laden is een opsteker voor de Amerikaanse president Obama, wiens populariteit tanende was. Van Rossem: “Op de korte termijn is de dood van Osama Bin Laden tamelijk belangrijk. Obama staat er niet al te best voor. Er was nogal wat kritiek op zijn slappe buitenlandbeleid. Maar tegen de tijd dat er verkiezingen zijn, is het volk dit al lang vergeten. De economie telt op dat moment veel zwaarder.”

Geef een reactie

Laatste reacties (17)