83

Waarom Wilders onderzoekscijfers kan misbruiken

PVV-leider wil 'anti-shariaverklaring voor moslims' op basis van onderzoek naar sympathie voor Syriëstrijders ... Onderzoeksbureau Motivaction: 'Wilders rukt cijfers uit verband'

PVV-leider Geert Wilders strooit graag met cijfers. Daarmee denkt hij zijn betogen wat cachet te geven. Tegenover zijn mede-Kamerleden, die lang niet altijd de cijfers op een rijtje hebben, zo bleek woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), komt hij er dan ook mee weg om onderzoeken geheel op eigen wijze te interpreteren en naar zijn hand te zetten. Maar deze keer niet.

Wilders verwees tijdens de APB’s naar een onderzoek van Motivaction waaruit zou blijken dat 73 procent van de Nederlandse moslims Syriëgangers ‘helden’ vindt. Dat is volgens de PVV-leider hét bewijs dat het leeuwendeel van de moslims in Nederland sympathiseert met de terreurbeweging IS en geheel volgens PVV-logica is dat reden om hen te dwingen een ‘anti-shariaverklaring’ te tekenen.

Senior-onderzoeker Ahmed Ait Moha wijst erop dat het onderzoek ruim een jaar geleden, in een totaal andere context, is gedaan:

Op dit moment kun je die cijfers niet gebruiken. Het beeld van islamitisch terrorisme was niet van toepassing […] Het beeld van islamitisch terrorisme was niet van toepassing. We hebben toen vragen gesteld over de strijd tegen president Assad, niet over de steun voor IS.

Ook professor sociologie en migratie, Ruud Koopmans, distantieert zich van de manier waarop Wilders de onderzoekscijfers misbruikt. Wilders gebruikt ook cijfers van een onderzoek dat hij eind 2013 publiceerde, waarin 70 procent van de ondervraagde moslims zei de regels van de Koran belangrijker te vinden dan seculiere wetten. Koopmans:

De regels van de Koran gelijkstellen aan de sharia, vind ik een overdrijving. Het leidt ertoe dat er al geen discussie ontstaat. Wilders schiet zo zijn doel voorbij.”

Op Twitter werd vrijwel direct gereageerd op het misbruik van de cijfers door Wilders.
Dat hij er keer op keer mee wegkomt cijfers naar zijn hand te zetten komt volgens journalist Kustaw Bessems bijvoorbeeld door de kennisachterstand bij zijn collega politici.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)