185

Wallage en Rosenthal bouwen aan Paars-plus

[Update 11:00] Informateurs willen compact coalitieakkoord met 'vrije kwesties' ... Radiostilte afgekondigd om aan de inhoud te werken met VVD, PvdA, GL en D66

Jacques Wallage (PvdA) en Uri Rosenthal (VVD) zijn maandag door koningin Beatrix benoemd tot de informateurs van het kabinet Paars-plus. Dinsdag maakten zij bekend te streven naar een compact regeerakkoord met ruimte voor ‘vrije kwesties’.


Rosenthal was al informateur in de eerste fase van de formatie. PvdA-prominent Wallage was voorheen onder meer fractievoorzitter namens zijn partij in de Tweede Kamer en burgemeester van Groningen. Ook onderhandelde hij in 1998 namens de PvdA in de formatie van het kabinet Paars-II.

Zondag meldde NOS-commentator Dominique van der Heyde al op Twitter dat de namen van Rosenthal en Wallage op het Binnenhof genoeg werden voor deze klus. Die geruchten blijken nu op waarheid te berusten.


Foto: Links Jacques Wallage, rechts Uri Rosenthal

Update 14:30
De nieuwe informateurs praten maandagmiddag al met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, de beoogde nieuwe paars-pluscoalitie. Voor dat gesprek ontvangen ze nog Herman Tjeenk Willink, die hen voorging als informateur. Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) gaan gelijktijdig bij Rosenthal en Wallage aan tafel.

Tjeenk Willink pleit ervoor dat een nieuwe regering aantreedt “met een zeer beperkt coalitieakkoord op (financiële) hoofdlijnen waaraan fracties zich gebonden weten”. Dat heeft hij geschreven in de bijlagen van zijn eindverslag dat hij maandag heeft aangeboden aan de koningin. Volgens hem zijn uitgebreide akkoorden “vaak een belemmering voor een adequate reactie van een kabinet op gewijzigde omstandigheden of op ontwikkelingen die niet zijn voorzien”. Tjeenk Willink liet eerder maandag weten dat een kabinet Paars-plus van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks naar zijn idee het meeste recht doet aan de uitslag van de verkiezingen.

Update 6 juli (11:00) De informateurs Rosenthal en Wallage hebben een radio- en tv-stilte aangekondigd, zo meldt de NOS. De partijleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks moeten de komende tijd ook “ontwitteren”. Ze gaan ervan uit dat het “de zaak dient” om “buiten het licht van uw camera’s en uw schijnwerpers” een Paars-pluskabinet te vormen, zei Rosenthal. Het streven is om een compact regeerakkoord te sluiten, met ruimte voor zogenoemde “vrije kwesties”, die afhankelijk van meerderheden in de Tweede Kamer worden opgelost.

De Pers: Profiel Jacques Wallage

Lees hier meer over de informatie tot nu toe

Geef een reactie

Laatste reacties (185)