Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Walvisbeschermers verleggen campagne naar gevaar consumptie

  •  
28-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
whalemeat_300.jpg
'Walvisvlees is giftig, dus de walvisvangst is overbodig'
Wie veel walvisvlees eet kan ziek worden omdat er een verhoogde concentratie kwik in het vlees zit. Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties willen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) richtlijnen opstelt om de consumptie er van in te perken. Zo ontnemen ze stropers hun doel om walvissen te doden voor de vleeshandel.
De BBC schrijft dat activisten tegen de walvisvangst een nieuwe weg in zijn geslagen door een beroep te doen op de WHO. Het tegengaan van de walvisvangst is lastig, maar door de consumptie van het walvisvlees aan voedingsrichtlijnen vast te leggen, hopen Campaign Whale en de Whale and Dolphin Conservation dat er op den duur minder op walvissen wordt gejaagd.
In walvisvlees zit een verhoogde concentratie kwik omdat de zoogdieren bovenaan de voedselketen staan van het leven in de oceaan. Ze eten allemaal kleinere visjes die een minimale concentratie kwik bevatten, maar doordat walvissen zoveel vis nodig hebben, krijgen ze een verhoogde concentratie kwik binnen. Voor de walvis zelf is het kwik niet schadelijk, maar het gif komt wel in het vlees terecht en is dus schadelijk voor mensen die walvisvlees eten. Wie te veel van het vlees eet, kan een kwikvergiftiging oplopen. Gevolgen daarvan zijn hersenletsel en nier- en longbeschadigingen.
Op de Faeröer Eilanden werd tot een aantal jaren geleden veel walvisvlees gegeten. De WHO adviseerde inwoners daarop om maar een tot twee keer per maand walvisvlees te eten. En dat signaal nemen ze serieus nu blijkt wat de gevolgen er van kunnen zijn.
Het is niet voor het eerst dat kenbaar wordt gemaakt dat het eten van walvisvlees schadelijk is voor de gezondheid. De Oscarwinnende documentaire The Cove probeerde in 2009 al te bewijzen dat het vangen van walvissen en dolfijnen nutteloos is. Met undercover camera’s legden ze vast hoe in een Japanse baai een groep dolfijnen gevangen werd genomen voor de vleesindustrie. Maar na onderzoek bleek dat het vlees helemaal niet populair is bij de de consument. Om er enige winst uit te halen, moest het zelfs undercover verkocht worden als ‘niet-walvisvlees’. Ook werden er andere manieren bedacht om toch van het vlees af te komen. Zo stelde een Japanse burgemeester voor om kinderen ’s middags walvisvlees te serveren, maar toen twee gemeenteraadsleden er achter kwamen dat het te veel eten van walvisvlees giftig is, konden zij net voorkomen dat onschuldige kinderen een kwikvergiftiging opliepen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.