Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wanhopige Cameron waarschuwt Schotten: afsplitsing is voor altijd

  •  
10-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cameron300_02.jpg
Paniek in Londen over referendum ... Vragenuur Lagerhuis geannuleerd ... Oppositie en regering samen op campagne om Schotland in Verenigd Koninkrijk te houden
De Britse premier David Cameron voelt de hete adem in zijn nek: uit een recente poll blijkt een meerderheid van de Schotten vóór afscheiding te zijn van het Britse Koninkrijk. En dus zet hij alle zeilen bij om de eenheid te behouden. In een ingezonden brief in de conservatieve Britse krant Daily Mail somt Cameron alle voordelen van de unie op en vraagt de bevolking ‘nee’ te stemmen in het referendum. Zijn noodkreet aan het volk: ‘Verscheur de unie niet’.
Wanneer het volk van Schotland volgende week de pen op het stembiljet drukt dan zult u de toekomst van jhet Verenigd Koninkrijk schrijven, met onuitwisbare inkt. Het is een gewichtige beslissing: er zal geen terugkeer mogelijk zijn. (…) Onze boodschap aan het Schotse volk zal simpel zijn: we willen dat u blijft. Het is lastig om in woorden uit te drukken waar ons Verenigd Koninkrijk voor staat. Dit is een groep kleine eilanden in de Noord Atlantische Oceaan die al eeuwen boven de eigen kracht uit stijgt, en dat gezamenlijk doet.
Cameron somt op wat de landen gezamenlijk bereikt hebben, van het verslaan van het fascisme tot het invoeren van oudedagsvoorzieningen, van de afschaffing van slavernij tot het verbreiden van democratie. Hij waarschuwt ook in zijn brief  dat als de familie van landen uit elkaar valt dit voor altijd is. Oftewel een afscheiding is onomkeerbaar. 
Premier Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Ed Miliband van Labour zijn vandaag in Schotland. Samen met andere Britse zwaargewichten zetten ze zich in om de boodschap van Cameron’s brief kracht bij te zetten.
De nood is zo hoog bij Londen – waar nu het besef is doorgedrongen dat Schotland daadwerkelijk binnenkort mogelijk zelfstandig doorgaat – dat zelfs het vragenuurtje in het parlement wordt overgeslagen om te lobbyen bij de Schotten.
Koning Elizabeth volgt ongetwijfeld het nieuws op de voet maar weigert om zich uit te spreken over de situatie. Zij zou niet van plan zijn om een stemadvies te geven aan haar Schotse onderdanen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.