38

Wat kost een Mauro?

In de Rekenkamer alle cijfers op een rij: Ama's zijn niet duur, het ingewikkelde apparaat erachter zorgt voor hoge kosten

Wat kosten Ama’s, alleenstaande minderjarige asielzoekers, de Nederlandse samenleving? En hoeveel Ama’s zijn er eigenlijk in Nederland? In de Rekenkamer gaan ze opzoek naar de cijfers achter de asielzoeker. Wat blijkt is: Mauro’s hoeven Nederland niet zoveel te kosten. Het is het ingewikkelde apparaat waar veel geld verloren gaat.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

De Rekenkamer concludeert:

De Ama zelf is niet zo duur. We maken hem duur door een ingewikkelde acht-daagse procedure, die in de praktijk bijna acht jaar blijkt te duren. En na al dat geld dat we in iedere Mauro hebben geïnvesteerd, is terugsturen naar huis een complete kapitaalvernietiging. Hoe korter we de Ama laten wachten, hoe minder hij ons kost, hoe sneller hij aan de slag kan, hoe meer we aan hem kunnen verdienen.

Kinderombudsman Marc Dullaert concludeert donderdag in een verschenen rapport dat kinderen van vreemdelingen verder psychische schade oplopen doordat ze zo lang in onzekerheid zitten over of ze wel of niet in Nederland mogen blijven. Ruim veertienhonderden kinderen wachten vier jaar of langer op duidelijkheid. De helft hiervan wacht zelfs al meer dan acht jaar op uitsluiting. Dullaert adviseert minister Leers nu alle kinderen die voor 1 juli 2010 Nederland zijn binnengekomen individueel te laten toetsen door een onafhankelijke deskundige.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)