214

Wat nu?

Grieks parlement stemt mokkend in met nieuw Europees steunpakket ... Mogelijk nieuwe verkiezingen ...Noodsteun ECB ... Politico: Als Rutte geen steun VVD krijgt, kan Nederlands kabinet vallen.... Eurogroep noodkrediet 7 miljard

Na een debat dat urenlang duurde en waarin de emoties hoog opliepen, stemde het Griekse parlement vannacht toch in met het nieuwe en omstreden Europese hulppakket. Van de 229 parlementariërs stemde een ruime meerderheid in; slechts 64 stemden tegen, zes onthielden zich van stemming. De weerstand voor het pakket is vooral binnen de partij van premier Tsipras, Syriza, het grootst. 39 van de 149 parlementariërs van Syriza stemden tegen.Update 17 uur

De Eurogroep is telefonisch tot een overeenstemming Eurogroep is het telefonisch eens geworden over een noodkrediet van 7 miljard euro voor Griekenland, meldt de NOS. Met dit overbruggingskrediet moet de Griekse regering hun noodzakelijke betalingen doen. Het geld is afkomstig uit het Europese noodfonds voor hulp aan noodlijdende lidstaten. Voor de duidelijkheid: dit noodkrediet staat weer los van de derde grote lening van ruim 82 miljard euro, waarover maandochtend in Brussel een akkoord werd bereikt. 

Ook de Europese Centrale Bank heeft toegezegd noodsteun uit te keren aan Griekenland. In totaal komt de ECB steun dan uit op 90 miljard euro. 

Ondertussen heeft Griekse minister van Binnenlandse Zaken geopperd dat er mogelijk vervroegde verkiezingen komen. Dit zei hij na aanleiding van alle onrust in zijn partij Syriza. Het parlement stemde vannacht weliswaar voor het Brusselse akkoord,maar veel leden van de Syriza-fractie waren tegen. Mocht de regering de daad bij het woord voegen dan zouden de verkiezingen in het najaar moeten plaatsvinden. 

Update 10 uur
Dat een groot deel van de parlementariërs van Syriza niets ziet in de nieuwe plannen, kwam niet als een verassing. Ook Tsipras staat niet achter het nieuwe pakket, zo liet hij woensdag weten. In het belang van het land is hij mokkend akkoord gegaan. “We geloven er niet in, maar we zijn gedwongen dit te accepteren”, zei hij.

Nu het Griekse parlement akkoord is gegaan met de plannen zijn we er echter nog niet. Het is nu de beurt aan de Eurogroep; de ministers van Financiën van de eurolanden bepalen donderdag of Griekenland zich sinds afgelopen maandag aan de afspraken heeft gehouden. Als dat zo is, zullen de nieuwe echte onderhandelingen tussen de Griekse regering echt beginnen om ervoor te zorgen dat er een derde Europees steunprogramma komt, van zo’n 85 miljard euro.

Dankzij het akkoord van het parlement kan Griekenland nu snel een noodlening krijgen van maximaal 7 miljard euro. Dat geld is nodig om ervoor te zorgen dat Griekenland aan zijn huidige verplichtingen kan voldoen. De tijd tussen nu en het derde steunpakket kan dan even worden overbrugt.
Diverse media speculeren over een verandering in het kabinet, nu is gebleken dat een deel van de regeringspartij niet achter de nieuwe afspraken staat. Zo schrijft NOS:

Het is nog onduidelijk welke conclusies premier Tsipras verbindt aan deze opstand binnen zijn partij. Zeer waarschijnlijk volgt later vandaag een herschikking van zijn kabinet. Minister Lafazanis zei na de stemming dat hij zijn ontslag zal indienen als Tsipras daarom vraagt.

Lafazanis is één van de leden van de regeringspartij Syriza die tegen het akkoord stemden. Hij liet wel weten de regering hoe dan ook te steunen.”We zijn parlementariërs van deze regering. We zijn voor Syriza als regeringspartij en steunen de premier. We zijn tegen het reddingsplan”, aldus Lafanazis. Ook voormalig minister van Financiën, Yanis Varoufakis, stemde tegen de plannen. De minister van Defensie, Panos Kammenos, spreekt zelfs van chantage. De plannen zouden een staatssgreep zijn. Toch stemde hij mokkend vóór.
NRC geeft twee opties:

Hij kan aanblijven en steun zoeken bij oppositiepartijen die het akkoord steunen om zich zo te verzekeren van een meerderheid in het parlement. Maar Tsipras kan ook het ontslag van zijn kabinet indienen en plaatsmaken voor een regering van technocraten die het bezuigingspakket kan doorvoeren tot er bijvoorbeeld in het najaar nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

Om gedetailleerde afspraken vast te leggen voor het nieuwe steunprogramma zijn nog ten minste vier weken nodig. In de tussentijd heeft Griekenland extra geld nodig om aan de huidige betaalverplichtingen te kunnen voldoen. Dat geld, zo’n 7 miljard euro, zou mogelijk uit het EFSM-fonds kunnen komen, een mechanisme voor EU-landen in de financiële moeilijkheden. Het probleem hierbij is echter dat ook landen die niet bij de muntunie horen, zoals Groot-Brittannië, hierdoor financieel risico lopen voor een probleem binnen de muntunie. Aanvankelijk lieten de Britten weten geen Brits geld te willen riskeren, maar woensdag lieten Britse diplomaten weten dat Londen bereid is zich ‘constructief’ op te stellen. Om het EFSM te kunnen gebruiken is echter toestemming nodig van alle EU-lidstaten, ‘die daar met een gekwalificeerde meerderheid over stemmen’, aldus het Financieele Dagblad.

In de Tweede Kamer wordt van 13.00 tot 16.00 gedebatteerd over het nieuwe steunpakket. Premier Rutte en minister Dijsselbloem (Financiën) zullen daar het nieuwe pakket moeten uitleggen. Hoewel de Tweede Kamer eigenlijk met vakantie is, komen de Kamerleden met Financiën en Europese Zaken in hun portefeuille terug.

Er is in de Tweede Kamer wisselend gereageerd op het akkoord. De VVD zit bijvoorbeeld nog met veel vragen. Dat kan ook niet anders, aangezien premier Rutte zijn champagneleus ‘Geen cent meer naar de Grieken’ met het nieuwe pakket heeft gebroken. Maar, zo merkt NOS-politiek verslaggever Xander van der Wulp op:

De VVD-fractie zal partijleider Rutte, die nota bene zelf aan tafel zat in Brussel, uiteindelijk niet kunnen laten zitten en als het erop aankomt zal de partij met een steunpakket instemmen. Dan is er een meerderheid in de Kamer voor.

Politico schrijft dan ook dat als Rutte de VVD niet achter zich kan krijgen, dit mogelijk het einde van kabinet Rutte-II zal worden:

Rellen in Athene

Na de instemming van het parlement zijn in de Griekse hoofdstad Athene rellen uitgebroken. Zo’n 12.000 demonstranten verzamelden zich bij het parlementsgebouw. Daar werden auto’s in brand gestoken, maar ook werd er met molotov cocktails gegooid.

NRC: Grieks parlement stemt in met omstreden Europees hulppakket

Geef een reactie

Laatste reacties (214)