263

Wat was de grootste leugen van 2010?

Weblog Sargasso houdt online verkiezing

Sargasso: Was het Balkenende, die ontkende dat er een verband bestond tussen de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak en de benoeming, later dat jaar, van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris–generaal van de NAVO? Of was het Joran van der Sloot, die loog niets met de moord op Stephany Flores te maken te hebben? Feit is dat er het afgelopen jaar weer veel werd afgelogen. Sporters, politici (vooral PVV’ers), bobo’s, omroepbazen: allemaal logen ze. Er werd dom gelogen, functioneel gelogen, achterbaks gelogen en met name door mannen gelogen (was het niet de journalist H.L. Mencken die het ooit al eens vaststelde: mannen liegen véél meer dan vrouwen?).

Weblog Sargasso houdt dit jaar voor het eerst de verkiezing van De Grootste Leugen van het jaar. De redactie maakte vast een selectie van twintig leugens waarop gestemd kan worden, maar suggesties kunnen nog in de reacties op de site worden gezet. 

Hieronder een aantal van de leugens die Sargasso heeft geselecteerd:

In de Koran staan meer antisemitische passages dan in Mein Kampf.” (Arabist Hans Jansen tijdens het Wilders-proces).

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat we miljarden kunnen besparen als we de immigratie stoppen of beperken.” (Geert Wilders n.a.v. het Nyfer-rapport dat in opdracht van de PVV werd gemaakt).

“De FIFA is schoon en doet alles eerlijk. Ze werkt hard voor voetbal en de wereld.” (Angel Maria Villar, voorzitter van de Spaanse voetbalbond en lid van het uitvoerend comité van de FIFA).

“We willen dingen veranderen en goede televisie maken gericht op jongeren met interesse voor nieuws.” (Dominique Weesie, PowNed).

“Als je heel Nederland bedekt met zonnepanelen dan zouden we slechts 25% van onze energiebehoefte afdekken.” (Uit het verkiezingsprogramma van de VVD).

“Kernenergie is een belangrijk middel om de uitstoot van broeikasgas terug te brengen.” (minister Maxime Verhagen).

“De ambitie is ook om buiten deze coalitie Nederland de hand te reiken en de dialoog aan te gaan.’’ (Mark Rutte tijdens zijn eerste publieke optreden als premier).

“Naar mijn mening is de beveiliging van de verzending van de digitale gegevens in orde.” (Minister Hirsch Ballin over het centraal opslaan van vingerafdrukken).

Ga voor de hele selectie naar Sargasso: Grof, grover, grofst: de Grootste Leugen van 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (263)