Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'We hebben het grote dieptepunt achter de rug'

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-23866185.jpg
Minister Dijsselbloem is voorzichtig optimistisch in interview Vrij Nederland ... Er moet nog wel veel gebeuren
Er moet nog veel gebeuren en we zijn nog behoorlijk kwetsbaar, maar het grote dieptepunt van de economische crisis ligt achter ons. Dat heeft PvdA-minister Dijsselbloem gezegd in een Interview met Vrij Nederland.
Gevraagd naar zijn visie op de uitspraak van de Franse premier Hollande, die stelt dat de eurocrisis voorbij is, zegt Dijsselbloem:
Ik vind het nog een beetje vroeg om dat te zeggen. We hebben het grote dieptepunt achter de rug, dat is duidelijk. De financiële markten zijn veel stabieler. De werkloosheid in Spanje begint terug te lopen. En de concurrentiepositie van landen als Portugal en Griekenland is een beetje verbeterd. Maar er moet nog veel gebeuren. Het is nog heel kwetsbaar.
In het interview reageert Dijsselbloem ook op de beschuldiging dat het kabinet de economie kapot zou bezuinigen:
Het wordt door economen nog niet erg opgepikt, maar de uitgaven van de Nederlandse overheid zijn sinds het begin van de crisis nog nauwelijks gedaald. We bezuinigen wel, maar de uitgaven aan bijvoorbeeld de zorg stijgen nog steeds. Dus de stelling dat de overheid de economie kapot bezuinigt is niet te onderbouwen. Het pakket van 45 miljard bezuinigingen – de optelsom van Rutte I, het Lenteakkoord en Rutte II – zijn vooral hervormingen die pas neerslaan vanaf 2015. Het beeld van mensen is: de overheid zit enorm veel geld uit de economie te trekken en daardoor krimpt de economie nog verder. Dat klopt dus niet.
Volgens Dijsselbloem zit het probleem in de stijgende werkeloosheid en de dalende huizenprijzen. Mensen wiens huis ‘onder water staat’ doen er dan ook verstandig aan om hun hypotheek af te lossen en te sparen. De oproepen van Rutte en Samson om meer geld uit te geven, zouden volgens Dijsselbloem ook niet gericht zijn aan starters met een dure hypotheek of nieuwkomers op de arbeidsmarkt, maar aan de oudere generaties:
Met name de oudere generaties hebben in de afgelopen twintig, dertig jaar een groot vermogen kunnen opbouwen, onder andere in hun huis. Die vermogens zou je willen mobiliseren. Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen.
Het hele interview met Dijsselbloem lees je hier.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.