Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekendfilm: De huilende Amazone

  •  
30-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Weekendfilm.jpg
Bewoners van de Amazone zetten hun leven op het spel voor de bescherming van hun regenwoud
De bescherming van de Amazone is een bloedige strijd voor bewoners van het Braziliaanse regenwoud. Sinds 1996 zijn minstens 212 activisten uit de Amazone omgelegd omdat ze strijden tegen de illegale houtkap. Op 24 mei 2011 werden activist Ze Claudio Ribeiro da Silva en zijn vrouw Maria geëxecuteerd. Da Silva die er om bekend staat illegale houthakkers tegen te werken, voorspelde zes maanden daarvoor al zijn eigen dood. “Ik zal het regenwoud beschermen, wat het ook kost. Ik kan ieder moment een kogel door mijn hoofd krijgen.”
De Amazone verloor het afgelopen jaar maar liefst 600.000 vierkante kilometer aan regenwoud. Een groot gedeelte van de kap wordt veroorzaakt door illegale houthakkers en handelaren. Al Jazeera verslaggever Gabriel Elizondo ging terug naar het dorp van Da Silva. Familieleden van de activist zijn inmiddels ondergedoken uit vrees om ook geëxecuteerd te worden. Elizondo gaat op zoek naar de waarheid. Waarom zijn Claudio en Maria vermoord? En door wie?
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.