13

Weekendfilm: ‘I predict a riot’

Hoe protest om kan slaan in een orgie van geweld

Harde maatregelen gaan vaak gepaard met felle protesten. Soms slaan die protesten om in geweld en ontstaan er rellen. Hoe kan dat gebeuren? Deze documentaire kijkt naar een van de grootste veldslagen tussen politie en demonstranten uit de recente Britse geschiedenis: The Battle of Trafalgar Square in hartje Londen, maart 1990.


In 1990 was de Britse samenleving na 11 jaar hard bewind van de conservatieve premier Thatcher compleet gepolariseerd. Grote massa’s liepen te hoop tegen haar omstreden ‘poll tax’-maatregel die de laagbetaalden hard trof en de hogere inkomens ongemoeid liet. 

In die verharde sfeer vond in maart 1990 in Londen een massale betoging plaats die omsloeg in een van de grootste rellen die de Britse hoofdstad ooit gekend heeft. De gewelddadigheden waren een gevolg van een combinatie van factoren. Natuurlijk was er de volkswoede maar ook een desastreuze tactiek van de politie, gebaseerd op de theorieën van de 19e eeuwse historicus Gustave Le Bon. Hij zag de massa als een redeloze meute die koste wat kost bedwongen moest worden. Door opeenvolgende fouten werd de woedende menigte ook nog eens het drukke winkelhart van Londen ingedreven. Er volgden plunderingen van ongekende aard.

Honderden, mogelijk zelfs duizenden, raakten gewonden en de schade liep in de miljoenen. Maar de rellen luidden ook het einde van het tijdperk Thatcher in. Acht maanden later trad de IJzeren Dame af. De omstreden poll tax werd door haar opvolger John Major ingetrokken.

De documentaire bevat gesprekken met betrokkenen en veel spectaculaire beelden.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (13)