15

Weekers wist in 2011 al van fraude met belastingtoeslagen

Staatssecretaris bespreekt methode van fraude met toeslagen in interview 

Wat wist Weekers van de megafraude door met name Bulgaren met belastingtoeslagen? De staatssecretaris van Financiën heeft de afgelopen dagen stug volgehouden dat hij van niets wist en dat hij ook niet van iedere fraudezaak op de hoogte kon zijn. Zijn eigen ambtenaren beschuldigden hem openlijk van jokken en de oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisten opheldering. Nu is een interview met Weekers uit 2011 met het vakblad Accountancy Nieuws opgedoken dat misschien duidelijkheid kan verschaffen.

In dit interview uit april 2011 met Frans Weekers komt het onderwerp fraude aan de orde. Op pagina drie van het interview wordt de “moderne” techniek van fraude met belastingtoeslagen beschreven:

Is de Nederlandse belastingmoraal zo slecht?
“Nee. De belastingmoraal in Nederland is goed. Maar criminele organisaties hebben ook wegen gevonden om de schatkist te tillen. En dat is geen traditionele vorm van belastingfraude, zoals het verzwijgen van inkomsten, zwart sparen of smokkel. Dat pakken we al hard aan. Dit gaat een slag verder, mensen die nog helemaal geen belasting betaald hebben maar geld jatten uit de schatkist. Dat gebeurt bij voorlopige teruggaaf, toeslagfraude, vaak door gebruik te maken van de identiteit van iemand anders. Over fraude met kinderopvangregelingen komt binnenkort een brief met een plan van aanpak.

Intussen zwelt de kritiek op de ‘jokkende’ Weekers aan. De Tweede Kamer vroeg Weekers om een brief met uitleg voor 4 mei. De staatssecretaris haalde deze deadline niet. De brief die hij uiteindelijk op zaterdag 4 mei aanleverde wierp alleen maar meer vragen op. Op maandag kreeg hij deze vragen alsnog van de Kamer voor zijn kiezen.

In het feitenrelaas dat Weekers naar de Tweede Kamer stuurde, maakte hij melding van 280 gevallen van systematische fraude, die vergelijkbaar zijn met de fraude door Bulgaarse bendes.

D66-Kamerlid Weyenberg zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij geschrokken is van dat aantal. Hij wil weten hoe veel geld er met de fraude is gemoeid en hoe Weekers daartegen heeft opgetreden. CDA-Kamerlid Omtzigt zei bij RTL Z dat hij hogelijk verbaasd is dat hij niets wist van die 279 zaken en dat de zogenoemde Bulgarenfraude kennelijk het topje van de ijsberg is.

Volgende dinsdag debatteert de Tweede Kamer met Weekers over de fraude. Dat is direct na het voorjaarsreces.

Accountancy Nieuws: Nederland is doorgeschoten in fiscaal instrumentalisme

Geef een reactie

Laatste reacties (15)