Laatste update 21:13
29

Weer antisemitische posters in Hongarije, nu met Weinstein

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn twee antisemitische billboards gesignaleerd, meldt mensenrechtenactivist Julia Ivan op Twitter. Op de poster staat een foto van de wegens verkrachting en aanranding veroordeelde filmproducent Harvey Weinstein, en de tekst dat hij niet-joodse vrouwen verkracht “met zijn joodse penis”. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de billboards.

Het is bepaald niet de eerste keer dat er antisemitische boodschappen opduiken in de straten van Boedapest. Enkele maanden geleden hingen er antisemitische posters waarop de twee journalisten Gábor Miklósi en Andras Dezso werden afgebeeld met een Israëlische vlag en de tekst: ‘Wij kwamen ook van de andere kant van de grens’. Uiterst rechtse en pro-overheidsmedia hadden het duo al eerder besmeurd.

In 2017 hing de rechtse regeringspartij Fidesz posters op om de filantroop George Soros aan de schandpaal te nagelen. Volgens Fidesz zou de in Hongarije geboren Soros de grenzen willen openzetten voor migranten. “Zorg ervoor dat Soros niet de laatste is die lacht”, aldus de tekst op de poster.

Premier Viktor Orban gaat regelmatig tekeer tegen Soros. Daarbij gaat hij antisemitische clichés over de rijke joodse zakenman die vanuit het buitenland aan de touwtjes zou trekken, niet uit de weg. Pikant: eind jaren tachtig kon Orban in Oxford studeren dankzij een beurs van Soros.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)