23

Weer een mythe ontkracht: het ‘Queen bee’-syndroom bestaat niet

'Vrouwen helpen elkaar wel degelijk naar de top'

Het ‘queen-bee’-syndroom kan volgens wetenschappers naar de prullenbak worden verwezen

Het zogenoemde ‘queen bee’-syndroom, dat stelt dat vrouwen in topfuncties mogelijke rivales belet promotie te maken, bestaat niet aldus wetenschappers van de Columbia Business School in New York Het gebrek aan vrouwen in topposities is volgens hen vooral te wijten aan het feit dat mannen de macht niet willen lossen.

‘Vrouwen werven vrouwen’
De onderzoekers bestudeerden teams van topmanagers in 1.500 bedrijven over een periode van twintig jaar. Ze ontdekten dat ‘een vrouwelijke baas meer geneigd is om vrouwen aan te werven voor een toppositie’ aldus de onderzoekers. De wetenschappers concludeerden dat demeest waarschijnlijke verklaring, voor het feit dat veel vrouwen niet door het glazen plafond breken, is dat mannen hen uit de bestuurskamer proberen te houden.

Quotum
‘Vrouwen krijgen te maken met een impliciete quotum, waarbij de firma bewust maar een beperkt aantal vrouwen in zijn managementteam wil opnemen, meestal zelfs maar één’, schrijven de onderzoekers. Helen Fraser, de voormalige chef van Penguin Books, reageerde in The Sunday Times op de conclusie uit dit onderzoek:

Vroeger werd er aangenomen dat vrouwen niet geneigd waren om andere vrouwen te helpen om hogerop te klimmen uit angst voor rivaliteit of om ondermijnd te worden.

Maar door de nieuwe studie mag die theorie naar de vuilnisbak verwezen worden.

“Het is inderdaad veel aannemelijker dat te veel bedrijven vinden dat ze door één vrouw aan te werven het diversiteitsvakje hebben aangekruist en dus niet meer vrouwen moeten aanstellen.”

HLN.be: ‘Queen bee’-syndroom is een mythe: vrouwen helpen elkaar wel degelijk naar de top

CC foto: Maia Weinstock

Geef een reactie

Laatste reacties (23)