49

Weer rel rond kroonprins: op huwelijksreis met fout geld

Fraude-verdachte Joep van den Nieuwenhuyzen stelde privéjacht ter beschikking aan prinselijk paar

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben in 2002 een week voor de kust van Thailand gezeild op het kapitale jacht van de omstreden ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen. De zakenman staat binnenkort terecht voor criminele activiteiten als faillissementsfraude, omkoping, valsheid in geschrifte en meineed.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst RVD gaat het om een privé-zaak maar de politiek denkt daar anders over.  

De Volkskrant schrijft:

‘Dit overstijgt het belang van een privézaak’, vindt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. ‘De reputatie van Van den Nieuwenhuyzen stond eind jaren negentig al ter discussie. Hij was betrokken bij allerlei rechtszaken. Dit is buitengewoon onverstandig en kwetsbaar.’

Het jacht van de omstreden Van den Nieuwenhuyzen, bekend van onder meer de overname van de Rotterdamse scheepswerf RDM, was te huur voor 125.000 dollar per week. NRC-journalist Philip de Witt Wijnen onthulde dinsdag in zijn biografie ‘Joep: van held tot hoofdverdachte’ dat de zakenman het jacht zelf aanbood aan het prinselijk paar. Hij acht het uitgesloten dat er voor betaald is.

Voor de PvdA maakt het verschil of de prins voor het gebruik heeft betaald. Voor de VVD niet: “Of het handig is, is een tweede. Maar ze doen wel meer in hun vrije tijd,”

Zie ook De Pers: Joep heeft het nooit gedaan

Geef een reactie

Laatste reacties (49)