Laatste update 09:59
8

Weerapps slecht in waarschuwen voor donder en bliksem

Veel mensen werden er dinsdag weer geconfronteerd: apps als Buienradar voorspelden dat het wel droog zou blijven en vervolgens begon het even later te hozen alsof er een nieuwe zondvloed uitbrak. Terwijl Buienradar op het gebied van weersverwachting de meeste andere weerapps verslaat. Dat heeft te maken met hoe onweersbuien ontstaan, schrijft Trouw in een interview met Aarnout van Delden, hoofddocent meteorologie aan de Universiteit Utrecht.

Buienradar verschilt van andere weer-apps omdat het de real time gegevens van de twee buienradars en de informatie uit twee grote witte bollen in Den Helder en in Herwijnen naast elkaar legt. Daarmee kan de app specifiek aangeven waar het regent. “Als je op de fiets wil stappen en Buienradar geeft aan dat het nu droog is, dan kun je aannemen dat het nog even droog blijft”, zegt Van Delden. Maar ook wie Buienradar gebruikt kan worden overvallen door een onweersbui. De app gebruikt geen echt weermodel maar neemt aan dat buien niet veranderen en blijven bewegen met een constante snelheid en richting. “Maar dat is zeker bij onweersbuien niet het geval. Ze verdwijnen of er komen nieuwe buien bij”, legt Van Delden uit.

Andere weerapps gebruiken veelal Amerikaanse meteo-data omdat die gratis is. De informatie heeft als nadeel dat die nogal grofmazig is. Dat maakt de verwachting per locatie onnauwkeurig. De meteoroloog vergelijkt het met kijken naar een grofpixelige foto, het totaalbeeld is wel te herkennen maar de details vallen weg. Met onweersbuien is het sowieso lastig verwachtingen op te stellen omdat de marge daarvoor twintig minuten vooraf is. De meteo kan wel voorspellen dat er onweer komt maar niet precies waar.

Van Delden raadt aan in geval van dreigend onweer de site of app van het KNMI te checken dan wel die van Weerplaza en MeteoGroup.

cc-foto: Jan Ubels

Geef een reactie

Laatste reacties (8)