95

Wegbezuinigen zelfstandigenaftrek kost schatkist half miljard

9 procent van eenmansbedrijven overweegt te stoppen indien aftrek wordt afgeschaft ... FNV berekent strop van 509 miljoen in plaats van besparing

Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek gaat de schatkist geen 500 miljoen opleveren, maar juist 509 miljoen euro kosten. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag naar aanleiding van onderzoek door FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland. Van de 1400 ondervraagde eenpitters overweegt 9 procent van hen ermee te stoppen, mocht de zelfstandigenaftrek worden afgeschaft. Als minder dan de helft dat ook daadwerkelijk doet en als kostwinner bijstand aanvraagt, dan kost dat de staat 32.000 uitkeringen wat neerkomt op 509 miljoen. Het kabinet rekende er juist op 500 miljoen te kunnen besparen.

Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek is onderdeel van het regeerakkoord. VVD en PvdA vinden de afschaffing te verantwoorden, omdat zelfstandigen volgens hen weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie. D66 heeft zich kritisch uitgelaten over het plan:

Veel zzp’ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf. Als zij dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand terecht komen.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus laat weten ‘snel duidelijkheid’ te willen omtrent de zelfstandigenaftrek:

Het staat in het regeerakkoord, maar ik wil met Prinsjesdag een uitgewerkt voorstel van het kabinet zodat wij een afweging kunnen maken. Ik verneem zorgen bij zelfstandige ondernemers, maar aan de andere kant lees ik ook dat zzp’ers geen innovatie stimuleren. Dat veel zzp’ers overwegen met hun bedrijf te stoppen is zorgelijk, maar het kan ook niet zo zijn dat je alleen maar kunt bestaan dankzij de zelfstandigenaftrek”.

Trouw: ‘Bezuinigen op zzp’er werkt juist averechts’

cc-foto: B Rosen

Geef een reactie

Laatste reacties (95)