17

Wegwerpplastic vanaf 2021 mogelijk verboden binnen de Europese Unie

Rietjes, wattenstaafjes en roerstaafjes. Na één keer gebruiken verdwijnen ze onverbiddelijk in de prullenbak. Als het aan het Europese Parlement ligt is dat vanaf 2021 afgelopen. De milieuministers van de Europese lidstaten gaan zich nu over de kwestie buigen om te bekijken of nieuwe richtlijnen er door kunnen komen. Het is de bedoeling dat wegwerpmateriaal voortaan van duurzaam materiaal wordt gefabriceerd.

“De aanpak van wegwerpplastic toont aan dat de groene beweging ook op Europees niveau steeds meer haar stempel drukt op het verloop van politieke discussies en de uiteindelijke beleidskeuzes,” zegt Europarlementariër namens GroenLinks, Bas Eickhout. Niet alleen consumenten, ook de visserij gaat de gevolgen merken van de nieuwe wetgeving, zegt hij. “De Europese visserijsector gaat bijzonder slordig om met hun – grotendeels van plastic gemaakte – visnetten. Maar liefst een derde van de netten komt niet terug aan land. Ze blijven in zee drijven en vangen nog steeds vis en andere zeedieren. Het Europees Parlement wil hier concretere actie tegen zien. Zo moeten de EU-landen bijvoorbeeld een statiegeldsysteem voor visnetten invoeren.”

Het idee voor het verbod komt uit de koker van eurocommissarissen Frans Timmermans en Jyrki Katainen. Liefst 571 parlementsleden stemden voor en slechts 53 tegen. Volgens de twee vormt al het plastic in het milieu een groot gevaar voor mens en dier. Ook economisch is het gebruik van plastic als grondstof een enorme verspilling van materiaal, zeggen zij. Eerder deze week werd bekend dat nu ook bij mensen plastic deeltjes zijn aangetroffen in de ontlasting.

Cc-foto: A different perspective

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)